• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ernst Kirchsteiger hittar guldkorn överallt

  Att Ernst Kirchsteiger har ett passionerat förhållande till italienska Toscana vet de flesta vid det här laget. Men det finns också flera svenska platser som har vunnit Ernsts hjärta, inte minst trakten kring Björkskogsnäs i Bergslagen där Ernst renoverar torp i år.

  Ernst Kirchsteiger hittar guldkorn överallt

  Jag är en person som hittar guldkorn överallt. Det beror nog på att jag förstår att njuta av det som är vackert, säger Ernst Kirchsteiger eftertänksamt.

  Under våren har han tagit tv-tittarna med till Toscanas böljande landskap i programmet Ernst i Toscana.

  – Toscana är en ljus plats där det skrattas och diskuteras mycket, och sådana platser gillar jag. Att jag är i Toscana delar av året betyder inte att jag vänder Sverige ryggen. Tvärtom är det av respekt för Sverige som jag reser bort. Jag tror att det är bra att lämna sitt hemland ibland, för att sedan komma tillbaka och se det som om det vore för första gången. Många förstår inte vilket fantastiskt land vi har.

  En av Ernsts svenska favoritplatser är skånska Österlen.

  – Österlen är som ett vänligt leende ansikte, med havet som lutar sin kind mot horisonten. Det är en plats med en väldigt speciell karaktär. Jag tycker också att det är underbart med allt konsthantverk och det rika kulturliv som finns därnere. Jag och min fru Ulla har goda vänner på Österlen som vi brukar besöka. Vi har redan varit där en vända i sommar.

   


  Våghalsigt köp

  Då Ernst och Ulla 1986 hittade sin 1700-talsgård utanför Örebro var det egentligen helt fel tid att köpa hus. Räntorna var skyhöga och den kvinnliga banktjänstemannen ansåg att det unga paret hade tagit sig vatten över huvudet. I dag kan Ernst konstatera att det våghalsiga köpet var ett riktigt lyckokast.

  – Jag tror att det till viss del har med inställning att göra. Idag hör jag många prata om husköp som en bra investering. När vi köpte gården kände jag tydligt att det är här är mitt hem, det är här jag ska bo. Inte för ett ögonblick funderade jag över hur mycket vi skulle få för huset om vi sålde det.

  Inte heller när det gäller kärlek har Ernst känt någon tveksamhet. Redan vid 17 års ålder mötte han den jämngamla tjej som skulle komma att bli hans fru.

  – Jag hade en otrolig tur som träffade kvinnan i mitt liv så tidigt. Många letar ju ett helt liv efter någon att älska. Nyligen firade jag och Ulla 30 år som gifta.

  För några år sedan förnyade paret sina äktenskapslöften.

  – Vi ville tillverka nya ringar eftersom de gamla var så slitna, och då tyckte vi att det vore kul att göra någonting mer av det. Efter välsignelsen i kyrkan hade vi en liten fest. Det var roligt att kunna bjuda folk som inte var med på vårt första bröllop. Att förnya äktenskaplöftena efter ett långt liv tillsammans är något som jag varmt kan rekommendera. Det är ett bra knep för att undvika slentrian i ett förhållande. För Ulla och mig var det ett sätt att förstärka vår kärlek ännu mer.

   

  Semesterplanerna är öppna
  Hur han och Ulla ska tillbringa semestern i augusti har inte Ernst funderat så mycket över.

  – Kanske åker vi en sväng till Toscana, men till största delen kommer jag nog att vara hemma. Man ska inte planera för mycket på sommaren. När jag är ledig vill jag ha friheten att kunna göra det jag känner för i stunden.


  Hela artiklen hittar du i Hemmets Journal nr 30, 2015!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!