Sveriges bästa busschaufför: Susanne är kandidat nr 3

Alltid hjälpsam, glad och suverän vid ratten – så omtyckt att resenärerna återkommer gång på gång. Och när Susanne Johansson inte är på turistresa så kör hon gärna hjälpsändning till behövande barn och gamla...

Personligt

NAMN: Susanne Maria Elisabet Johansson

ÅLDER: 31 år.

FAMILJ: Sambon Joakim, 37, pappa Bengt, mamma Anita och storasyster Annika.

BOR: Lägenhet i Skara.

ÅR I YRKET: Tio.

INTRESSEN: Hästar.

Om jag vann 50 000 kronor skulle jag…

…skaffa solpaneler till huset jag och min sambo planerar att köpa. Jag vill att det ska vara energisnålt. En del skulle gå till något välgörande ändamål.

Ur nomineringsbrevet:

“Att åka med Susanne är en lisa för själen, man blir glad och varm inombords”

Sveriges bästa busschaufför: Susanne är kandidat nr 3

– Det är så roligt med alla äldre men oerhört pigga människor som återkommer år efter år, inte minst till de långväga resorna utomlands, säger Susanne.

Jag känner mig alltid trygg bakom ratten

Alla fördomar om hur en busschaufför bör se ut kommer på skam när man träffar Susanne. Inte kan väl en så ung och späd flicka ratta en stor buss, tänker man. Men hon har faktiskt fyllt 31 år och kört buss med den äran i tio år.

– Jo, jag tog mitt busskort direkt när jag fyllde 21.

Vilket också är åldersgränsen för busskörkort. Men det är inte så konstigt att hon var tidigt ute eftersom hon praktiskt taget är född i en buss. Hon är tredje generationens busschaufför i ett familjeföretag som hennes farfar startade 1950.

– Det stämmer att jag kanske inte är urtypen för en busschaufför. En av mina första körningar var till Kiel. Pappa skulle följa med och vi klev på bussen samtidigt. Men när jag satte mig vid ratten och pappa tog plats bak i bussen så reagerade resenärerna. “Va, ska hon köra?” De trodde ju att jag bara var en liten praktikant, berättar Susanne och skrattar glatt åt minnet.

Vi träffas på familjeföretaget Bengts Resetjänst i ett industriområde i utkanten av Skara. Kontoret är inte så stort men numera är det bara Susannes föräldrar som arbetar här. Susanne själv är oftast på resande fot. Om några timmar ska hon iväg igen.

Susanne läste ekonomi, jobbade på posten och på kafé innan hon bestämde sig för att jobba på heltid med familjeföretaget. Förr hade man många bussar och anställda men idag har man bara en stor turistbuss. Men det räcker gott för att Susanne ska ha fullt upp.

 

Tackkort

– Idag frågar de oftast efter Susanne, säger pappa Bengt. Många vill åka på hennes resor. Det kommer ofta tackkort från nöjda kunder som tackar för att just hon tagit hand om resan. Och det bästa med Susanne är att hon aldrig blir nervös. Även då hon kör i tuff stadstrafik där hon aldrig varit tidigare.

– Jo, jag känner mig alltid lugn och trygg bakom ratten. Det har jag alltid gjort. Det känns som att jag och bussen är ett bra team tillsammans. Jag pysslar om den och klappar den på kvällen, skrattar Susanne.

De har många stamkunder, främst från Skaraborgs län. Åldern på resenärerna är oftast mellan 60 och 95 år.

– Det är så roligt med dessa äldre men oerhört pigga människor som återkommer år efter år. Vi har ett par som följt med på omkring 90 resor.

På sommaren går resorna ofta inom Sverige, på våren till Holland och Tyskland och på hösten blir det flera resor till Spanien.

– Många resenärer behöver hjälp. Igår hade jag tre rollatorer som skulle plockas in och ut. Så klart hjälper jag till med det. Även om det ibland kan vara ganska mycket att göra så tänker jag, att det är bäst att göra det med ett leende. Då känns det heller inte så jobbigt. För visst är det så, hur man blir bemött betyder ju så mycket.

 

Reseledare

Eftersom det är ett litet reseföretag så måste Susanne vara mer än chaufför – lägga upp reseprogram, annonsera, beställa hotell och mycket annat. Och vara reseledare.

– När jag är ensam på resan så räcker det inte med att bara köra. I början var jag väldigt blyg. Att ge fakta och information kring resan var lätt men att guida med historiska berättelser och anekdoter var jobbigare. Nu går det bra och jag är alltid väldigt väl förberedd som reseledare.

Vilket också innebär att hon ibland erbjuder sig att leda vattengympa eller dra ut på vandringsturer på resor i Norge.

Susannes engagemang stannar inte vid omsorg för resenärerna. Det finns också ett hjärta som klappar för människor som har det svårt. Hon har många gånger tänkt på, att mycket av det som skänks till välgörenhet inte når ända fram, att många mellanhänder kostar. Härom året bestämde hon sig för att göra något själv.

– Jag anordnade en hjälpresa till Tartu i Estland. Det skrevs i lokaltidningen om våra planer och gissa vilka mängder som givmilda människor kom med. Vi fyllde bussen med bland annat leksaker, kläder och filtar. Silja sponsrade sjöresan. Jag hade tagit kontakt med kyrkan i Tartu, som lotsade hjälpen till ett barnhem, ett äldreboende och ett härbärge för hemlösa.

Hjälpresan gav Susanne mersmak.

– Nu funderar jag mycket på att få till en hjälpsändning till Kongo där behoven är väldigt stora. Det hoppas jag kan gå i lås.

Sveriges bästa busschaufför: Susanne är kandidat nr 3

– Det känns som att jag och bussen är ett bra team. Jag pysslar om den och klappar den på kvällen, skrattar Susanne.

Tidigare i år kunde du nominera kandidater till Hemmets Journals Stora Pris, som i år delas ut till Sveriges bästa busschaufför, och nu har vi valt fem slutkandidater bland era nomineringar. Vi presenterar kandidaterna under fem veckor med start vecka 34. När samtliga kandidater har presenterats startar omröstningen där ni läsare får utse årets pristagare. Omröstningen startar 23/9 2014.

Rösta fram Sveriges bästa busschaufför!
Sveriges bästa busschaufför: Lasse är kandidat nr 5
Sveriges bästa busschaufför: Stefan är kandidat nr 4
Sveriges bästa busschaufför: Micke är kandidat nr 2
Sveriges bästa busschaufför: Mariette är kandidat nr 1
Här är alla nominerade!
Scroll to Top