• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sveriges bästa busschaufför: Micke är kandidat nr 2

  Micke Nyström, 50, känner sina barn i bussen och månar om alla med ett ständigt gott humör. Han är en problemlösare med stort, varmt hjärta och har till och med hjälpt en pojke klara matten.

  Bild 1286300

  Micke med dottern Rebecca, 21, som vet hur populär hennes pappa är bland barn och ungdomar. "Också de som är i min ålder pratar om honom," säger hon.

  Barnen i min buss ska vara trygga och glada 

  När Micke rattar skolbussen vilar arbetsglädjen på ett grundmurat beslut. Barn ska ha det bra. Med goda tankar och små medel har han skapat en trygghet för sina unga passagerare, som gjort honom till ett begrepp i bygden.

  – Jag tyckte det var lite vind för våg när jag började köra skolbussen för åtta år sedan. Ofta stressar föräldrar iväg till jobbet innan barnen går. Hur kan de vara säkra på att barnen verkligen sätter sig i bussätet och kommer till skolan? Det kan ju hända saker, konstaterar han.

  Micke pratade med alla föräldrar om detta. Sedan dess, om någon saknas en morgon, ringer Micke direkt till en förälder och kollar. Så gott som alltid handlar det om sjukdom eller tandläkarbesök. Men det är en trygghet att bara veta.

  Mickes arbetsplats är Kristianstad kommun, han kör barn till fyra skolor och sju förskolor. En vanlig morgon räknar han in 55 elever och vet vad alla heter.

  – Jag hälsar alltid och säger elevernas namn när de stiger på. Då stannar de till ett ögonblick istället för att bara gå förbi.

  Turen till och från skola eller förskola, lång eller kort, ska vara en lugn stund. Micke bjuder på tecknad film eller musik, som en möjlighet att varva ner. Men då ska det mest grundläggande uppfyllas, trafiksäkerheten.

  – Vi sitter självklart bältade i bussen. Skulle någon inte sköta sig, vet alla vad som gäller. Då kör jag in till kanten och stannar och så blir vi sittande tills allt är i sin ordning. Den tiden kan inkräkta på fotbollsträningar och annat, det vill ju ingen.

   

  Förtroenden

  Micke fungerar lite som en hållplats mellan föräldrar och lärare och får ta emot många förtroenden. Han kan få höra om tjafs med kompisar eller oro för prov. Eller om en förälskelse som gått åt skogen. Det viktigaste är kanske att han verkligen lyssnar. Men ofta har han också en lösning på problemen.

  Som den gången en förskola i Kristianstad bokat bussen för en halvdag, målet var en park för lek och picknick. Men när morgonens duggregn plötsligt förvandlades till ett skyfall tårades barnens ögon. De hade längtat så länge.

  Micke tänkte några ögonblick och ringde sen sin kompis som jobbar på brandkåren. Nog fanns det väl utrymme för ett litet studiebesök? Strunt samma om det inte blev fika, de små ville titta på bilar. Jodå, det gick bra, de skulle tas väl omhand. Och barnen strålade som solar och hade en miljon saker att berätta när de kom hem.

  En som säkert aldrig glömmer Micke är grabben i åttan. Han svor argt över matten när han klev in i bussen. Det var bråktal och han fattade ingenting.

  – Jag kände igen mig i honom. Matte var roligt men jag hade en lärare som inte kunde förklara. Fast när pappa hjälpte mig förstod jag. Så jag sa till killen att han skulle ta fram böckerna.

  Sedan satt de i bussen tio minuter varje morgon i flera veckor. Micke förklarade, visade och repeterade.

  – Så plötsligt en dag sa det bara pang och han kunde det!

   

  Starka kvinnor

  På avslutningsdagen kom killen, stolt stegande fram till Micke och höll upp sitt betyg. Över medel i matte!

  – Vad glad jag blev! Det har gått bra för honom. Idag jobbar han som entreprenör.

  Micke har levt sitt liv i lilla Åhus, strax utanför Kristianstad. Familjen är oerhört viktig. Idag gläds han och hustrun "Milla" åt tre vuxna barn och två barnbarn.

  Vad är det då som skapat Mickes stora engagemang i barnen som åker i hans buss?

  – Det har jag säkert med mig hemifrån. Jag arbetade i min pappas taxirörelse i tjugo år och vi stod varandra oerhört nära. Det var hans stora önskan att jag skulle söka tjänsten som skolbussförare när den annonserades ut. "Då blir det rätt man på rätt plats", sa han.

  Mickes pappa gick dessvärre bort i sjukdom precis innan sonen fick jobbet. Två andra personer som betytt mycket är mamma och mormor.

  – Det är två starka kvinnor, som lagt grunden till allt jag tror på. Jag gillar helt enkelt att hjälpa andra.

  Om barnens glädje är hans belöning, så blir det också en och annan teckning och liten present som tack. Till och med fotbollskläder, en matchtröja och shorts i favoritlaget Liverpools färger.

  Innan Micke rattar skolbussen vidare, formulerar han sin yrkesfilosofi med några enkla meningar.

  – Barn ska ha det bra. Ser jag någon som inte har det bra, gör jag något åt det. Barn ska alla bli vuxna, och den dag de höjer handen mot oss vill jag att de ska vinka, inte kasta sten.

  Bild 1286301Barn kommer rusande för att krama Micke. "Han är inte bara Sveriges bästa, han är världens bästa chaufför," säger en kille.

  Tidigare i år kunde du nominera kandidater till Hemmets Journals Stora Pris, som i år delas ut till Sveriges bästa busschaufför, och nu har vi valt fem slutkandidater bland era nomineringar. Vi presenterar kandidaterna under fem veckor med start vecka 34. När samtliga kandidater har presenterats startar omröstningen där ni läsare får utse årets pristagare. Omröstningen startar 23/9 2014.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!