Jill Johnsson: Att vara ifrån barnen är det som är svårast

Jill Johnson, 40, har gett ut snart 20 plattor och åkt på ett närmast oberäkneligt antal turnéer. Men hon har aldrig haft ett eget tv-program eller satt upp en egen krogshow.  Under januari månad är det premiär för båda delarna – på samma gång.

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… montera ihop Ikeamöbler?

– En sjua – förutsatt att alla delar finns med och inget krånglar. Då finns risken att jag tappar tålamodet.

… laga mat

– Hela min familj är matintresserade och glada för att laga mat. Intresset är ett arv från mamma som alltid lagat god och spännande mat. När man är borta mycket längtar man efter hemlagad mat. En åtta.

… hålla humöret bakom ratten

– Jag kör så mycket bil att jag inte orkar hetsa upp mig på dåliga förare som gör konstiga saker i trafiken – en nia.

… stå emot en fylld godisskål eller öppnad chipspåse

– Hade jag fått frågan för fem år sedan skulle svaret varit en trea. Men jag mådde dåligt av allt socker – blev exempelvis oftare sjuk – och nu när jag dragit ned på det har jag inte alls något sug längre. En nia.

… hålla ordning

– En sjua – jag är långt ifrån pedant, men försöker hålla ordning så mycket som möjligt i mån av tid.

… vara romantisk

– Jag tycker om att tända ljus och laga god mat. Är väldigt “pysslig” av mig. Så det får bli en sjua i alla fall.

Jill Johnsson: Att vara ifrån barnen är det som är svårast

Inspelningen av Jill Johnsons tv-serie från Nashville varade i fem veckor – en alltför lång tid att vara borta från barnen. Men det löste sig…

 

 

Jag ville göra något nytt och utmana mig själv, vilket man kan säga att jag verkligen gjort. Självklart är jag väldigt upprymd, men också spänd för hur det ska gå, säger Jill Johnson.

Det nya tv-programmet Jills veranda kom till efter en egen idé – men från början hade hon tänkt att det skulle spelas in på en amerikanskt inredd veranda i Skåne. Innehållet har sedan utvecklats till något mycket mer matnyttigt och innehållsrikt.

Jill hade aldrig vågat drömma om att det skulle bli i Nashville – den amerikanska staden i södern som Jill besökt ett 30-tal gånger sedan 2001.

– Inte konstigt att jag älskar staden eftersom den flödar av musik – framför allt country – överallt. Varje gång åker jag dit för att skriva och får enormt mycket inspiration. Där kan jag ha ett helt annat fokus utan att störas av något. Dessutom finns både min producent och låtskrivarvän i Nashville. Bra för mig som saknar poetisk ådra i textförfattandet.

En som inte saknade det var musikern Kristian Gidlund – som starkt skildrade sin cancersjukdom i både sin uppmärksammade blogg och i sitt Sommar i P1. Han gick bort i mitten av september förra året och är en av gästerna i Jills veranda. Ett möte som förändrade Jills liv och fick henne att krama om sin make och barnen lite extra…

– Jag är otroligt tacksam att ha fått träffa Kristian. Den pennan tystnade alldeles för tidigt, han var en fantastisk poet och underbar människa. Hans bok kommer ligga framme synligt i mitt hem resten av mitt liv.

 

Jill Johnsson: Att vara ifrån barnen är det som är svårast

Familjär

Det fyra dagar långa mötet – som till skillnad från övriga program spelades in redan i maj på grund av Kristians allt sämre hälsotillstånd – gav Jill en tankeställare när det gäller många saker.

– Jag har aldrig någonsin sett en sådan kämpaglöd i någon person. Sedan har jag alltid hävdat att jag är väldigt familjär. Även om jag sitter i en intervju så är min famn öppen för mina barn. De får alltid krypa upp och komma nära. Men han fick mig ändå att känna att det finns mycket mer att göra på den biten. Och det är ju väldigt ovanligt att en 29-årig manlig musiker utan egna barn visar ett sådant intresse och vill prata en massa om barn.

När Jill fick beskedet att Kristian somnat in befann hon sig på nytt i Nashville för att spela in övriga program med andra gäster.

– Det var som att sticka hål på en stor ballong. Precis då var vi inne i en rolig scen, men jag var tvungen att ta en paus. Jag kände en stor sorg, vi hade haft en del kontakt efter inspelningen också – men också en lättnad att han slapp lida mer.

Jill har fått fler funderingar om vad som skulle hända om hon själv gick bort.

– Dagarna innan jag ska åka från familjen till USA är jag väldigt liten. Jag lever ett härligt liv och får uppleva mycket, men just delen med att lämna barnen är fruktansvärt jobbig. De har en fantastisk pappa och även min mamma hjälper till när jag är i väg. Men saknaden är ibland nästan olidlig. På vägen dit i flyget brukar jag prata med flygvärdinnor som också har barn och vi får trösta varandra, säger Jill med ett skratt.

 

Jill Johnsson: Att vara ifrån barnen är det som är svårast

Ny teknik

Eftersom hennes äldsta dotter Havanna är 9 år och går i trean skulle det inte fungera att följa med fem veckor till Nashville mitt i terminen.

– Men de kom över till mig efter lite mer än halva tiden. För fem veckor kan jag bara inte vara utan barnen, det går inte. Som tur är finns ju även en annan teknik i dag mot förr. Med Skype går det ju även att se varandra när vi ringer varje dag.

När Jill är på turné hemma blir det så gott som aldrig längre än tre nätter i rad.

– Jag älskar att resa och att uppträda inför min publik, men det gör ont i mammahjärtat. Men lyckligtvis kan jag ju ofta vara en helt ledig mamma också. Under det gånga året var jag hemma hela januari, februari, juni, halva juli och stora delar av augusti. Det är ju inte många andra som kan.

På landet i västgötska Fristad lever familjen annars ett ganska vanligt liv i sitt hus.

– När jag är hemma och är ledig vill jag bara vara – umgås med familjen och ha det skönt. Vi har ju nära till både skog och ängar och är ute mycket tillsammans. Barnen hjälper gärna till i matlagningen, ett nöje alla gillar. Gissa om jag längtar efter egen hemlagad mat när jag äter ute hela tiden på resor.

Jill träffade maken Håkan Werner – som också är musiker – när de båda turnerade med Jan Johansen 1996.

Tre år senare gifte de sig och har två gemensamma döttrar – förutom Havanna även Bonnie Lee, som fyller 4 år i slutet av januari. Håkan har också dottern Felicia från tidigare.

För egen del fyllde Jill 40 år i maj – utan att ha någon form av ålderskris.

– Jag har haft flera kriser innan och de ska man egentligen välkomna. För när man kommer ut är det så “gött”. I dag känner jag verkligen en mitt-i-livet-kraft.

En kris var när Jill och Håkan mer eller mindre bara möttes i dörren och avlöste varandra. Men i stället för att glida isär mer köpte paret ett boende i Grekland dit de åkte i bland – och fann varandra igen.

 

Jill Johnsson: Att vara ifrån barnen är det som är svårast

Samtalsterapi

En annan när hon slagit igenom på allvar som countryartist runt 2007-08 – både hos publik och kritiker – och gjorde 30 intensiva spelningar.

– När den turnén tog slut blev det väldigt jobbigt. Jag tappade fotfästet. Man kan beskriva det som att jag blev förälskad i mig själv. Jag fick inte ihop vardagstillvaron alls. På grund av det och även beroende på vår kris som par, så har jag gått hos en terapeut. Numera sker besöken allt mer sällan, men det är skönt att gå dit och prata om livet i allmänhet. Som en sorts massage för hjärnan.

Jill började lyssna på country redan i tidiga tonåren. Hon lockades av texterna, men hade senare svårt att skriva lika djupt innehåll i sina egna låtar.

– Jag har haft ett så otroligt skyddat och bra liv, mina föräldrar lever fortfarande tillsammans. Då är det svårt att få fram svärtan i mig. Countryn har ju i grunden många sorgliga historier. Tyvärr är den fortfarande lite missförstådd i Sverige, då vissa amerikanska texter som gjorts om till svenska inte översatts på samma sätt och uppfattas som banala.

I varje avsnitt av Jills veranda tolkar gästerna en countrylåt tillsammans med henne.

– Vi besöker många människor och miljöer som jag aldrig sett av Nashville innan. Det blir mycket starka livsöden som skulle gå att skriva hur många texter om som helst.

Under hösten släpptes ännu ett album. Den här gången med duetter, varav fyra helt nya.

Och den 23 januari är det premiär för Jills första krogshow någonsin. På Hamburger Börs i Stockholm.

– Jag har samlat ihop allt från hela min karriär och det ska bli enormt roligt. Jag kommer att utmana mig själv till max. Det ska bli en sjuhundradets show och jag är väldigt laddad, avslutar hon.

FOTNOT: Skype är en plats på internet där man kan ringa gratis till varandra över hela världen.

Scroll to Top