• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Emma Hamberg: I sommar lagar jag mat vid vedspisen i släkttorpet

  Emma Hamberg har nått en ny, stor publik som programledare i SVT:s Go'kväll. Nu är det klart att hon fortsätter glädja tittarna i höst. Men tills dess rymmer sommaren både vila – och full fart…

  Bild 1286757

   

  Du gör allt! Tecknar, skriver romaner och böcker om mat, är programledare, gör filmmanus, har varit chefredaktör för Veckorevyn, håller föredrag. Är det för att det är kul eller kan du inte bestämma dig?

  – Det är för att det är kul! Jag är en "kicksökare", gillar inte att ha tråkigt. Nya projekt är en härlig utmaning. För mig är det inte konstigt med förändringar, det är inte där jag har mina rädslor. Jag har försörjt mig sedan jag var 14 år och har alltid varit en entreprenör.

   

  Sedan du var 14 år?

  Jag vann en serietecknartävling i Dagens Nyheter och massor med dörrar öppnades för mig. Tjejer var då ganska osynliga i media, så det var en fantastisk chans. Jag analyserade olika tidningar, hörde av mig och erbjöd serier som passade dem. Det gick förvånansvärt bra. Det var en härlig känsla att tjäna egna pengar. Sedan flyttade jag hemifrån efter nian.

   

  Efter nian? Är det allvar?

  – Jag ville plugga bildlära och det var bara möjligt på två gymnasieskolor i hela Sverige. Jag flyttade till Lidköping och bodde där i tre år. Jag lärde mig dessutom väldigt mycket som inte hade med bild att göra, det var en skola för livet.

   

  Vad sa dina föräldrar om flytten?

  – Min mamma är bildlärare och min pappa var hälsovårdsinspektör, men bytte till formgivare. Jag är ensambarn och har fått en fantastisk kombination av frihet och uppmuntran. Mina första år bodde vi i ett kollektiv, det var kommunister och socialdemokrater som skulle lära sig leva tillsammans. Det gick inget vidare. Efter det flyttade vi till Vänersborg och min barndom var kärleksfull och fylld av kreativitet. De stöttade mig helhjärtat i mitt beslut.

   

  Du och din man Agi har varit tillsammans länge. Hur träffades ni?

  – Agi är musiker och vi träffades på en stipendieutdelning. Han fick ett stipendium och jag ett. Så fort jag såg honom visste jag att han var rätt man för mig. Det var hela hans utstrålning. Det blev att jag spenderade en god del av stipendiet i baren för att bjuda Agi på drinkar och få honom medgörlig. Det visade sig att han drack väldigt lite alkohol, så det blev jag som drack mest och blev medgörligast…

   

  Bild 1286758Agi blev sjuk för en del år sedan, ett virus som inte blev behandlat. Hur mår han idag?

  Han har en hjärnskada som orsakar epilepsi. Den triggas igång av allt från höga ljud till starka känslor, och vi är fyra tjejer i familjen som hörs ganska mycket. Därför har vi en lägenhet i stan, där Agi kan dra sig tillbaka när han behöver lugn, eller när vi tjejer behöver röja. Han är med oss när han orkar, och då är han nästan lika pigg som förr, men han kan krampa när som helst och gör det också. Visst, hans sjukdom har gjort att vi fått välja om varandra flera gånger och insett att vi inte är som "vanliga" familjer – fast vem är det? Vi har alltid varit utanför lådan, och det är så här livet är.

   

  Vad gör ni i sommar?

  – Min släkt har ett gammalt torp från 1800-talet utanför Lidköping. Jag älskar landet, det ska vara rena bondvischan. Där samlas familjen, den äldsta är 70 och den yngsta 10 och så lagar vi mat vid vedspisen. Vi har som projekt att följa recept från en kokbok från 1921 som vi hittade där. Och gammelfasters köksalmanackor från åren 1932 till 1978 blir flitigt lästa.

   

  Låter härligt! Men blir det någon vila?

  – Agi och jag har en stuga i skärgården, på Harö. Där finns inga vägar, där händer ingenting. Man kan bara bada, vila eller åka båt. Dit ska vi också. Jag blir lite tokig i början, men sedan känns det fint. Det är väldigt bra att ha tråkigt ibland, jag är övertygad om att våra hjärnor behöver det.

   

  I höst då? Något på gång?

  – Jag ger ut två böcker. Romanen Larma, släcka, rädda i Rosengädda, är den andra delen i en triologi. Tänk dig en gravid, småmullig kvinna, en före detta brandman och en ung, elegant äventyrare. Boken är ett passionsdrama på Kinnekulle!

   

  Vem kan motstå det? Berätta om den andra boken.

  – En ren hyllning till kladdkakan. Den ultimata kladdkakeboken med recept, fina bilder, krönikor, texter. Varje kladdkaka har sin egen saga. Boken har jag gjort tillsammans med min goda vän och granne Anette Roswall.

   

  Apropå granne, visst är det så att Anette och du lovat varandra att aldrig lämna den andra i förorten? Om en flyttar, flyttar båda?

  – Det stämmer.

   

  Nu har jag sett på din blogg att du ska flytta! Skojar du? Lämna det stora, gula trähuset?

  – Jag älskar huset, men är trött på att ta hand om det. Jag har ansvar för huset och stugan i skärgården själv, jobbar och tar hand om tre barn. Det var enklare när Agi var frisk och orkade. Så det här är en process som mognat fram. Vi är alla nöjda med den, minsta flickan känner kanske mest en skräckblandad förtjusning. Jag är färdig med gräsmattor och vill in till asfalten. Anette ska komma efter. Det är faktiskt sant.

   

  Jag läste i en intervju att du alltid önskat dig en syster. Hade du varit annorlunda då?

  – Jag hade säkert varit väldigt annorlunda. Nu har jag aldrig behövt konkurrera om mina föräldrars uppmärksamhet, aldrig bråkat med en bror eller syster, det var lugnt och stilla hemma. Det har varit bra, men också gjort mig konflikträdd på en del plan, men jag jobbar på det.

   

  Inte som jag och min storasyster som först nästan slog ihjäl varandra och sedan bytte bokmärken?

  – Precis så! Det har jag aldrig gjort. Yrkesmässigt kan jag argumentera och vara väldigt verbal. Men när det kommer till det nära, privata, är jag mycket försiktigare.

   

  Bild 1286760

   

   

  Personligt

  NAMN: Emma Ina Britta Lindroth Hamberg.

  FÖDD: 18 februari 1971 i Vänersborg.

  BOR: Hus i Sollentuna, ska flytta till centrala Stockholm.

  FAMILJ: Make Agi, 43, tvillingarna Ditte och Nåmi, 15, Saga, 11.

  AKTUELL MED: Släpper i augusti-september två nya böcker, en passionsroman och en kladdkakebok. Programledare i Go'kväll hela hösten.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!