Bröllop på löpande band

Efter trettiofem år och tre barn tillsammans behövdes det något extra för att Inga-Lill, 62, och Roland, 57, äntligen skulle gifta sig. Därför tog de bilen till Västerås och gjorde som ett femtiotal andra par gör varje sommar – gifter sig på ett drive in-bröllop.

Så gifter du dig snabbt och enkelt i sommar

Drop in-bröllop, Skansen, Stockholm, 15 juni

Både borgerliga och kyrkliga vigselförrättare samt vittnen finns på plats på Tingsvallen. Ceremonin tar cirka tio minuter. Ta med hindersprövning från Skatteverket (“Intyg om hindersprövning” och “Intyg inför vigsel”) som gäller i fyra månader från att ni fått dem och vigselintyg från hemförsamlingen (vid kyrklig vigsel). Anmälan görs på www.skansen.se/dropin

 

Drive in-bröllop, Power meet, Västerås, juli

Kyrkliga vigselförrättare finns på plats, även för att utföra dop. Ceremonin tar cirka tio minuter. Ta med hindersprövning från Skatteverket (“Intyg om hindersprövning” och “Intyg inför vigsel”) som gäller i fyra månader från att ni fått dem och vigselintyg från hemförsamlingen. Anmälan görs till jerker.alsterlund@svenskakyrkan.se

 

(Fotnot: i december i fjol anordnades det även drop in-vigslar i Visby på Gotland. Det är ännu oklart om detta kommer att bli en tradition, eller om det var en engångsföreteelse).

Bröllop på löpande band

“Det känns spännande”. Alexandra Persson, 23, och Michael Hellgren, 29, tog med sig barnen Eddie, 4, och Thindra, 3, i baksätet av sin bil och åkte till Västerås för att gifta sig.

 

Kön ringlar sig lång vid Elbakajen i Västerås. Det är en blåsig julidag och veteranbilsträffen Power meet – ett tre dagar långt evenemang där folk från hela Europa samlas i Västerås för att visa upp sina gamla bilar för varandra – är i full gång.

 

I kön väntar femtiofyra par tålmodigt på att vigas; ytterligare tio par bär på spädbarn som ska döpas. Paren är i alla åldrar och från alla hörn av landet. De flesta sitter i baksätet på tjusiga amerikanare från 1950- och 60-talet, andra har tagit sig till högtidsstunden i “vanliga” bilar. Ett ungt par som ska döpa sin förstfödda son har inte ens en bil – de står i kön med hans lilla barnvagn.

– Det är barnvagnen vi äger och har, så då kommer vi med den, säger Janita Saxén, 24, och skrattar.

 

Bredvid henne bär maken Jani, 27, på deras lilla Jesse, sju månader gammal.

– Vi gifte oss i Las Vegas, så vi tänkte att det passade bra att döpa vår son här på Power meet. Det känns som lite samma grej, säger Janita.

 

Udda evenemang

Sedan fem år tillbaka har allt fler valt att söka sig till Västerås och Power meet i för att gifta sig genom ett “drive-in-bröllop”. Initiativtagaren till detta udda evenemang är prästen Jerker Alsterlund – själv en veteranbilsfantast med tre amerikanare från tidigt 60-tal hemma i garaget.

– Folk tror att bröllop måste kosta mycket och vara krångligt att arrangera, det ville jag ändra på. Och just kulturen med veteranbilar passar ju bra ihop med ett drive in-koncept på det här viset. Det ska vara så enkelt som möjligt att gifta sig. Man ska helst ha anmält sig i förväg, men om någon kommer hit oannonserad med alla papper som behövs kommer vi att viga dem också, fortsätter han.

 

Det är ett avslappnat, opretentiöst koncept som hyllas av flera av paren på plats.

– Ingen av oss känner för att gifta oss i kyrkan, det hade känts för uppstyltat. Vi har varit på Power meet flera gånger, det här känns mycket bättre, säger Sussi Andersson, 39, som väntar på att få gifta sig med sin Andreas Pettersson, 32, i en Chevrolet Capris från 1977.

 

Jerker Alsterlund berättar att han i början stötte på visst motstånd från kollegor inom Svenska Kyrkan, som undrade om det var förenligt med kyrkoseder att viga sig på det här sättet.

– Första året var det en del som undrade om det här var seriöst. Några kläckte ur sig syrliga kommentarer som “blir det drive in-skilsmässa nästa år eller?”. Men alla som har kommit hit och sett med egna ögon hur hjärtligt allt är, sett hur folk har börjat gråta glädjetårar under ceremonierna, har ändrat sig. Vi har aldrig haft så många par som i år, säger Jerker.

 

Kort ceremoni

När klockan slår sju är det dags för det första bröllopet. En inhyrd gospelkör stämmer upp i Elvis-sånger, och tio svartklädda präster turas under kvällen om att ta sig an tre par åt gången. Paren åker fram, eller går, till ett tält där släkt och vänner samlas för att bevittna de korta men känslofyllda ceremonierna.

 

Små bebishuvuden baddas med vatten från en enkel dopfunt av plast. Ringar av guld träs på fingrar och lyckligt förälskade läppar möts i en första kyss som nygifta. Allt är som vanligt med andra ord, det är bara inramningen som är minst sagt annorlunda. Bara ett stenkast bort pågår Power meet för fullt, och kyrkans vördnadsfulla tystnad är ersatt av musik och larm. Det tar bara några minuter, sedan är allt klart och tre nya par vinkas fram till tälten.

 

Nu eller aldrig

Ett av paren som har sökt sig till Västerås för att gänga sig är Inga-Lill Olsson, 62, och Roland Bottenberg, 57, från Karlskoga. De har varit tillsammans i trettiofem år och har tre vuxna barn tillsammans, men något bröllop har det aldrig blivit av – förrän nu.

– Det här känns som en häftig grej, det är verkligen inget vanligt bröllop. Vi bestämde oss helt enkelt för att “det är nu eller aldrig”, säger Inga-Lill och ler belåtet i baksätet på en Ford Sunliner från1959 – en bil som tillhör en kompis eftersom vare sig hon eller Roland själva är någon veteranbilsfantast.

– Men det kändes som att det passade att komma hit i den här, säger Inga-Lill.

 

Allt populärare

Trots de korta ceremonierna var alla par som Hemmet Journal pratade med nöjda med “drive-in”-systemet efteråt.

– Ja, vi är jättenöjda med det här. Det var väldigt känslosamt och det kändes viktigt för oss att göra det här inför vår släkt, säger Janita Saxén.

 

Med stor sannolikhet kommer det att vara ännu fler som radar upp sig för att vigas eller döpa sina barn under Power meet i år – konceptet att gifta sig med hjälp av drive in-bröllop blir allt populärare för varje år som går.

 

Jerker Alsterlund ser helst att man anmäler sig genom att mejla honom i god tid i förväg, men som sagt skulle du befinna dig i Västerås i juli och få ett infall då är du också välkommen att titta förbi.

– Ja, har man bara sina papper i ordning så tar vi emot alla, säger Jerker och skrattar.

Scroll to Top