Kristin Kaspersen är snällare mot sig själv

 

“Kvinnorna i vår släkt har varit tvungna att vara starka och det är ett karaktärsdrag som gått i arv – på både gott och ont. Men bara för att man är stark behöver man inte vara så stark att man inte vågar vara svag.”

 

Citatet är hämtat från Barbro “Lill-Babs” Svensson men skulle lika gärna ha kunnat komma från dottern Kristin Kaspersen. Kristin som jag träffade första gången när hon var tio år och som jag sedan dess lärt känna som en tuff brud med stort hjärta i lyxförpackning. Precis som mamma, alltså. Målmedveten.

 

Tävlingsinriktad. Blickar ständigt framåt. Inte rädd för att våga. Bryr sig inte om ord som “men tänk om”. Lever här och nu. Njuter av livet och allt det har att erbjuda.

– Idag är jag väldigt trygg i mig själv, säger hon. Både vad det gäller självkänsla och självförtroende – men så har det inte alls alltid varit. Det har naturligtvis med ålder och framförallt erfarenhet att göra och för mig har det varit en både lång och bitvis jobbig process. Som tonåring var jag varken trygg eller hade ett starkt självförtroende. Jag var väldigt konflikträdd och det var först i 30-årsåldern, då jag fick professionell hjälp av en terapeut, som jag vågade börja ställa krav på min omgivning.

– Jag tror min inre resa började när jag blev mamma för första gången. Då märkte jag ju omedelbart att det inte spelade någon som helst roll vad jag gjorde eller vem jag var. Filip älskade mig lika mycket och lika oförbehållsamt ändå. Det var en befrielse att varje dag känna att jag faktiskt var okej precis som jag var.

 

Populär tv-person

Att Kristin skulle hamna i något slags strålkastarljus och mediebrus var ganska självklart. Hon började dansa som femåring, spelade teater som tioåring och uppträdde med mamma i en stor krogshow i Oslo som nittonåring.

 

Idag är hon en av våra populäraste programledare i tv. Nyligen såg vi henne leda Eldsjälsgalan, hon är aktuell med en ny säsong av Biggest loser i och hon dyker då och då upp som programledare i Nyhetsmorgon. Det senare ett drömjobb för henne under många år.

– Jag satte upp målet Nyhetsmorgon när jag fyllde 30, berättar hon. Dit skulle jag bara ta mig. Punkt slut. Det tog många år innan jag lyckades, men sedan hade jag fem och ett halvt fantastiska år tillsammans med Anders Kraft innan jag förra sommaren bestämde mig för att sluta. Ett svårt men absolut nödvändigt beslut.

 

Luftrörssjukdom

Anledningen till det beslutet var att kroppen sade ifrån, att hon fysiskt inte orkade längre.

– Hösten 2009 drabbades jag av twar, berättar hon. Det är en förrädisk luftrörssjukdom som orsakas av en bakterie och sprids på samma sätt som en vanlig förkylning. Skillnaden är att twar ger förkylningssymtom och trötthet under ovanligt lång tid. Det kan pågå i veckor, månader och till och med år och det är i många fall väldigt svårt att ställa en säker diagnos.

– I mitt fall upptäckte läkarna antikroppar som visade att det verkligen var twar jag drabbats av, men jag hann jobba som vanligt med Nyhetsmorgon i fyra månader innan jag blev sjukskriven sommaren 2010 för utmattningssyndrom. Det innebar att jag varje jobbmorgon fick gå upp 02.30 för att bege mig till TV4 och på den tiden var jag så trött att jag inte ens orkade plocka ur tvätten ur tvättmaskinen. I stället lade jag i nytt tvättpulver och lät den gå minst ett varv till innan jag till slut orkade ta hand om den vid det laget väldigt rena tvätten!

 

Kristin Kaspersen är snällare mot sig själv– Innan jag fick veta vad som var fel, försökte jag träna som vanligt men märkte att krafterna tog slut väldigt snabbt. Jag hade ständiga problem med luftrören och när jag också började känna av en smärta som strålade ut i vänster sida blev jag ordentligt rädd. Men jag hade ändå extrem tur att läkarna kunde fastställa att det verkligen var twar eftersom den kan vara så svår att upptäcka.

 

Ständigt trött

Kristin berättar att twarsymtomen satt i under två år och att hon först i efterhand förstått hur illa däran hon faktiskt var. Hur dåligt hon mådde och hur trött hon ständigt var.

– Det är fantastiskt att idag kunna sova ordentligt och känna sig pigg och utvilad efteråt, säger hon. Men trots att jag idag är frisk och mår toppen, så märker jag att jag har mycket svårare att hantera stress än jag hade tidigare. När det dyker upp jobbrelaterade saker som jag inte själv kan påverka, så märker jag direkt att jag blir oerhört stressad och får krampkänningar i halsen. Det är obehagligt men samtidigt bra att kroppen har den förmågan att säga ifrån.

 

Hon säger att hon själv också verkligen försöker lära sig säga ifrån och tacka nej. Men att det kan vara svårt när det ena roliga jobberbjudandet efter det andra dyker upp.

– Jag har blivit bättre, men jag erkänner att det blev väldigt fel i början på året, säger hon och skrattar generat. Då hade jag bara en enda ledig dag mellan den 9 januari och 5 februari och det var förstås hur tokigt som helst och definitivt inte bra för min hälsa. Nu slumpade det sig så att Leon blev sjuk precis när den där jobbiga perioden var över, så att jag med gott samvete kunde vara hemma med honom en hel vecka och ladda batterierna igen.

– Men jag blir irriterad på mig själv att jag trots alla goda föresatser har svårt att låta bli att svara på mejl och sms som har med jobbet att göra när jag är ledig. Jag måste helt enkelt lära mig att stänga av alla sådana kontakter och inte bry mig om ifall någon råkar bli sur över ett sent svar. Måste lära mig samla all energi jag kan när jag är ledig för att sedan kunna göra ett så bra jobb som möjligt.

 

Springa maraton

Hon säger att hon inte bloggar mer än att hon uppdaterar sin hemsida med jämna mellanrum, men att hon gillar att twittra och lägga ut bilder på sitt instagramkonto. Och hon hyllar de sociala medierna som ständigt förser henne med tips och idéer som hon har nytta av både jobbmässigt och privat.

– Men jag är ingen slav framför datorn, säger hon. Min fritid ägnar jag i stället till stor del åt att träna. Jag styrketränar två gånger och konditionstränar tre gånger i veckan. Det kortsiktiga målet är att springa New York marathon i höst och det långsiktiga är att må bra också resten av livet med en stark själ i en stark kropp. Jag har ända sedan 20-årsåldern haft problem med ett krånglande diskbråck, så för mig är det helt enkelt nödvändigt att träna kontinuerligt. För 2,5 år sedan var jag så illa däran i ryggen att jag inte kunde lyfta ens en strumpa från golvet medan jag strax före jul klarade hundra kilo i marklyft. Inte ens snöskottningen innebär numera några problem.

 

Gillar sin ålder

Kristin är 43 år men säger att hon inte har några som helst problem med sin ålder. Snarare tvärtom.

– Jag förstår faktiskt inte varför det anses så speciellt att passera 40-strecket, säger hon. För mig var det mycket jobbigare att vara 20 och det tror jag beror på att jag idag mår så fantastiskt bra. Jag har massor med vänner i alla åldrar, har kul jobb, friska barn, bor bra, tjänar tillräckligt med pengar och mår bra i både kropp och själ. Dessutom har jag bevisat för mig själv att jag kan och duger och behöver inte längre klättra på någon karriärstege.

 

Hon lever ensam sedan separationen från Hans Fahlén för fem år sedan och hon säger att hon trivs med att umgås med sig själv.

– Jag lever ett otroligt härligt liv tillsammans med mina barn, men jag är samtidigt ganska övertygad om att jag inte kommer att leva ensam resten av livet, säger hon. Jag känner absolut ingen stress av att hitta en ny man och jag tror heller inte att jag har så lätt för att bli kär. Just nu njuter jag av livet, men visst kan jag också sakna någon att få överraska med små kärleksgåvor och pyssla om. Som vid jul eller alla hjärtans dag eller en vanlig tisdag.

 

Kristin har alltid varit nyfiken. Både på omvärlden och på sig själv. När hon inte förstått sina egna tankar och handlingar så har hon tagit hjälp i terapi. Något som hon också uppmanar andra att göra.

– Jag vill hela tiden lära mig nya saker om livet och om jag inte frågar så får jag heller inga svar, säger hon. Jag vill lära mig tycka om mig själv bättre för varje dag och då behöver jag ibland ta hjälp för att förstå varför jag i vissa situationer beter mig på ett visst sätt.

 

Vill vara sann

– Något som också blivit allt viktigare för mig, är att alltid vara sann. Både mot andra och mot mig själv. Jag vill få bort allt ljug, halvsanningar och vita lögner. Tidigare i livet hade jag svårt för att tycka om mig själv, men genom att vara sann så kan jag nu allt oftare se mig själv i spegeln och tycka att den jag tittar på är en bra människa för hon försöker i alla fall vara ärlig i allt hon gör och säger.

– Jag inser också att ärlighet och sanningar både kan provocera och stöta bort, men jag är beredd att ta det. Även om jag fortfarande är lite konflikträdd i vissa situationer. Och är det någon som känner sig obekväm med mitt sanningssökande så är det i så fall deras problem och inte mitt.

 

Kristin Kaspersen är snällare mot sig själv

Personligt

Namn: Kristin Kaspersen.

Ålder: 43 år.

Yrke: TV-programledare, moderator och föreläsare.

Bor: Hus i Sollentuna.

Familj: Sönerna Filip, 16, och Leon, 9.

Aktuell: Som programledare för Biggest loser, som inhoppare då och då i Nyhetsmorgon och senare i år som författardebutant med boken Stark kropp och själ.

 

FOTNOT:

Twittra: En social nätverkstjänst på nätet där man skriver korta meddelanden.

Instagram: En bildtjänst för mobiltelefonen.