Malinda Damgaards hattar har prytt många kända huvuden

Hon har gjort hattar åt världsartister, hollywoodskådespelare och de europeiska kungahusen. Nu har modisten Malinda Damgaard flyttat hem till Sverige. Hennes mest ärorika uppdrag på hemmaplan är utan tvekan Victoria och Madeleines hattar till prinsessdopet.

Malinda Damgaards hattar har prytt många kända huvuden

Den ljusrosa hatten är inspirerad av lösgodis och ingick i Malindas senaste hattutställning “Sugar rush”.

 

Att Malinda, 31, skulle fastna för ett konstnärligt yrke kom inte som en överraskning för någon. Konstintresset har funnits i familjen sedan generationer tillbaka. Mormor jobbade på konstmuséet Eremitaget i S:t Petersburg och morfar var arkitekt och konstnär. Som barn ville hon bli grafisk formgivare, senare gick hon en kurs i möbelsnickeri och därefter i sömnad. Till slut fastnade hon för modistutbildningen på Tillskärarakademin i hemstaden Göteborg.

 

– Jag tyckte det lät så lustigt att göra hattar. “Är det inte något som bara finns? Vem sitter och gör dem? “När jag väl började blev jag kär direkt, säger hon när vi träffar henne i den egna hattstudion i en källare på Södermalm i Stockholm.

 

Prinsesshattar

I hyllorna trängs hattarna med varandra, vissa är uppseendeväckande med starka färger och lustiga former, andra är mer diskreta. En stor svensk kund som Malinda nyligen förvärvade var kungahuset. I samband med prinsessan Estelles dop fick hon designa och tillverka kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines hattar.

– Malinda höll inne med den roliga nyheten ända tills själva dopdagen då hon äntligen kunde ringa till sin familj och berätta om hattarna som glimtade förbi på tv-skärmarna i deras vardagsrum. Samtalet med farmodern blev kortlivat. “Jag hinner inte nu…hon döps ju!”, ropade hon i luren och lade på. En stund senare, när Malindas ord hunnit sjunka in, ringde farmodern upp igen.

 

Numera vet familjen att Malinda kan livnära sig på sitt hattmakande, annat var det i början av modistutbildningen. Malinda minns särskilt ett samtal med pappan i en matbutikskö:

– Han tyckte att jag skulle ta ett mindre roligt jobb som gav mer pengar och sedan resa ut i världen och fundera över vad jag ville bli. “Hattar? Vem utbildar sig till att göra hattar?”, återger hon diskussionen.

 

I slutet av utbildningen fick alla frågan vad trodde att de skulle göra ett år senare. Malinda var den enda som såg framför sig att hon jobbade med världskände hattdesignern Philip Treacy i London. Hennes vilda önskan mottogs med skrattsalvor bland de andra.

 

 Malinda Damgaards hattar har prytt många kända huvuden

Nu har Malinda en egen studio i Stockholm och jobbar med många olika kunder. Här knåpar hon ihop en stor hatt som ska användas i ett modereportage.

 

Mötte världskändisar

Malinda skickade iväg en ansökan och svaret från London kom snabbt: Hon kunde börja jobba redan veckan därpå! Med fullpackade resväskor och hjärtat i halsgropen landade Malinda i London våren 2006, då 25 år gammal. Första mötet med Philip Treacy minns hon inte utan att rodna. Malinda hade precis blivit visad till sin plats i hans studio som hon beskriver som “ett organiserat kaos av fjädrar, färger och hattar”. Philip själv satte sig snart på sin plats – snett emot en spänd och nervös Malinda.

 

– Jag trodde inte att jag skulle sitta så nära honom och blev väldigt förvånad och nervös. Han bara sa “hello”, frågade var jag kom ifrån och vad jag hette. Jag kunde inte engelska så bra och blev helt skakig, säger hon.

Snart blev Malinda varmare i kläderna och fick till slut en fast anställning i den åtråvärda hattstudion.

 

De följande åren fick hon se sina hattar på en mängd världskändisar, bland andra Sarah Jessica Parker, Camilla Parker Bowles och Lady Gaga. Den sistnämnda är också en av de kändisar som gjorde starkast intryck på henne.

 

Malinda hade slitit hårt under sena nätter för att få världsartistens specialbeställda telefonhatt helt perfekt. Men hon aldrig trott att Lady Gaga själv skulle visa sin uppskattning.

– Hon kom till studion och sa att hon verkligen uppskattade hantverket och att hon förstod hur mycket vi hade fått kämpa. Ingen kändis hade gjort så tidigare. Sedan skickade hon bullar och champagne till oss från Harrods.

Hur gick det till när en kändis, exempelvis Sarah Jessica Parker, beställde en hatt från er?

 

– Hon ringde till Philip och sa “jag vill ha en hatt som jag ska använda på en biopremiär” och ungefär vilken storlek och vilka färger hon tänkte sig. Sedan fick Philip tänka ut en design utifrån Sarah Jessica Parkers personlighet. Min uppgift blev att fundera ut hur det skulle lösas rent tekniskt. Jag minns att vi satt och jobbade en hel helg när det var strålande väder ute. Philip levererade sex-sju hattar till hennes hotell, varav hon valde ut en enda, säger hon.

 

Egen utställning

Sedan februari i år har Malinda bott i Stockholm för att bygga upp sitt eget hattmärke. Beslutet, att säga upp sin åtråvärda arbetsplats utan att ha ett annat jobb, var inte lätt att ta. Men Malinda valde att följa sin magkänsla.

– Numera både designar och tillverkar jag hattarna. Det är något nytt för mig som de senaste åren bara har gjort det som jag har blivit tillsagd att göra.

 

Malinda Damgaards hattar har prytt många kända huvuden

I Malindas hattstudio trängs färgglada och spektakulära hattar med mer stilfulla och diskreta. Hattarna på bilden är: Punchpralinen, som är tillägnad Malindas pappa; en randig hatt som krävde sin tid att få till; en elegant aftonhatt; och en lila som kallas Jelly Bean. 

 

Nu ligger utmaningen i att locka “vanligt folk” att bära hennes hattar.

– Min drömkund är just tjejen i kiosken och killen på banken. Det skulle vara häftigt att gå på stan och plötsligt se någon bära min hatt.

 

Vad säger din förut lite skeptiske pappa om framgångarna?

– Pappa fick en hatt tillägnad sig på min senaste hattutställning, en punchpralinhatt, eftersom han bara gillar den godissorten. Han blev glad. Och jag tror att han börjar lita på att jag klarar mig.

Scroll to Top