Varje år vallfärdar 400 000 svenskar till Turkiet för att njuta av sol, bad och kanske en bit av orienten. Men den som i stället väljer att stanna i Sverige kan uppleva Turkiet på hemmaplan. Det räcker med att åka till ett villaområde utanför Sala.
Istanbul, denna sjudande metropol mitt emellan Europa och Asien, har en lillasyster i ett glesbebott villaområde i utkanten av Sala i Västmanland. “Lilla Istanbul” står det på en handmålad skylt invid staketet. Den känns nästan överflödig. För hur kan man tvivla att man kommit rätt, när man redan vid den gräsbevuxna infarten passerar Blå Moskén, med sin välvda kupol och minareter som trotsigt sticker upp mot den blå sommarhimlen?
– Det har blåst, så minareten har visst hamnat lite på sned, konstaterar upphovsmannen Jan-Erik Svennberg.
Han har lovat att visa oss runt i denna märkliga mix av orientalisk mystik och svensk villaträdgård.
I drygt 30 år har Jan-Erik snickrat ihop moskéer och palats, modell mindre, kring bostadshuset.
– Jag hade så tråkigt, så jag ville förgylla vardagen med något. Och så har jag alltid varit intresserad av konst och arkitektur från Orienten, förklarar han.
Det började med en liten version av Blå Moskén bakom huset.
– Pappa blev inte så glad – han trodde att grannarna skulle skratta ut oss. Men det får man väl förstå, han tillhörde den äldre generationen, säger Jan-Erik.
Fortsatte bygga
Själv brydde han sig inte om de närboendes förundrade blickar, utan fortsatte ihärdigt att bygga. Med åren har det blivit drygt 20 större och mindre orientaliska byggnadsverk.
Vi vandrar sakta över gräsmattan, bland färgglada palats och moskéer. Medan Jan-Erik ivrigt berättar om byggnadernas historia kikar vi närmare på de små detaljerna: utsnidade blommor och ornament som måste ha tagit dagar och veckor att framställa.
Vill han kalla sig för konstnär? Kanske.
– Men turkarna kallar mig för marangoz – snickare, berättar han.
En mycket skicklig sådan, eftersom han inte haft några ritningar att utgå från. I stället har han studerat fotografier när han räknat ut måtten.
Men visst har han också sett förlagorna med egna ögon. Första besöket i Istanbul var 1979, under en semesterresa till Bulgarien, då han passade på att ta en tredagarstur till Turkiet.
– Jag minns hur vi stod på båtdäcket och åkte in mot staden längs Bosporen. Det var en konstig känsla att se minareterna som reste sig som spjut mot himlen. Förr hette ju Istanbul Konstantinopel och jag håller med Napoleon som sa: “Om världens huvudstad finns så skulle det vara Konstantinopel”.
Sedan dess har Jan-Erik varit där vid ytterligare några tillfällen, och varje gång har han förundrats över hur staden brett ut sig och hur trafiken blivit allt hetsigare.
– Jag vet inte om jag kommer åka dit fler gånger. Det är jobbigt och dyrt.
Då är det betydligt lugnare att uppleva staden på hemmaplan, där trafikens brus ersatts med björkars sus.
För här finns det mesta. Topkapipalatset, Selimmoskén, Dolmabahcepalatset och Kaiser Wilhelmfontänen är några av de byggnadsverk han förevigat med hjälp av bättre begagnat virke, upphittat på tippen eller i containrar. Och så kronan på verket, den Blå Moskén, som reser sig som en hägring bland björkstammar och enbuskar.
Många besökare
Vi kryper in på alla fyra genom den lilla öppningen. Väl inne kan man stå upprätt och titta ut genom de färgade fönstergluggarna. Jan-Erik har inrett med orientalisk matta på golvet och mönstrade tapeter på väggarna.
Trots att Jan-Eriks trädgård ligger bortom turiststråken, har hans byggnadsverk uppmärksammats vid flera tillfällen. Några av dem har ställts ut i Norge och Finland och gästspelat på Kulturhuset och Liljevalchs konstmuseum i Stockolm.
Genom åren har hans trädgård haft ett otal besök. Två fullklottrade gästböcker innehåller hälsningar från hela världen; USA, Sri Lanka, Brasilien, Lycksele och Västerås.
“Vi kunde inte åka till Istanbul i sommar. Men detta var väl så fint” skriver en familj från Göteborg.
“Inanılmaz – fantastiskt!” konstaterar en man med rötterna i Turkiet.
– Jo, det har varit mycket folk här genom åren. I morgon kommer en pensionärsgrupp från Uppsala. Det är knappt så man hinner med, suckar Jan-Erik.
Men han verkar ändå inte alltför bekymrad. Han vill ju gärna dela med sig av passionen för Turkiet. Han visar oss uthuset, vars väggar är fyllda med egenhändigt målade porträtt på turkiska ledare. Jan-Erik är väl insatt i den turkiska inrikespolitiken och berättar gärna om de olika statsmännen och deras gärningar.
Lärt sig turkiska
Dessutom har han, på egen hand, lärt sig turkiska.
– Jo, jag har en viss kännedom om språket. Jag kan åtminstone göra mig förstådd, säger han anspråkslöst.
Vid flera tillfällen har han blivit intervjuad i turkiska medier, och han visar upp en försvarlig hög med tidningsklipp.
De enda som aldrig kommenterat Jan-Eriks byggande, är de närboende i området. Det blev inte som han pappa befarade, att han skulle bli utskrattad av grannarna.
– Nej, jag vet egentligen inte riktigt vad de tycker och tänker. Det är sällan någon som stannar och frågar. Fast en del har säkert svårt att begripa varför jag gjort detta.
Men det spelar egentligen ingen roll. Jan-Erik kommer att fortsätta bygga så länge han orkar.
– Ja, för det här har ju blivit en del av mitt liv.
Lilla Istanbul ligger i bostadsområdet Annedal i utkanten av Sala i Västmanland.
För besök, kontakta Jan-Erik Svennberg på telefon 0224-14024.
Entrén är gratis, men den som vill kan lägga en frivillig slant efter besöket.
Mer Turkiet i Sverige
Slappna av!
Mjuka upp kroppen i ångbastu, njut därefter av helkroppsmassage och skuminpackning. Slappna av efteråt med en kopp turkiskt té. Turkiskt bad finns i bland annat Örnsköldsvik (Mamina hamam) och i Arvika (Arvika hamam).
Utmana smaklökarna!
Vitlök, spiskummin och färska örter ingår ofta i de smakrika rätterna. Pröva ugnstekt aubergine, döner kabab eller friterade ostrullar och avsluta med en söt baklava. Det turkiska köket kan avnjutas på bland annat Mammas Meze i Uppsala, Aya Sofya i Stockholm, Anatolia i Luleå och Sultan Palace i Malmö.
Skaka loss!
Njut av orientalisk musik och testa att dansa med hela kroppen. I Stockholm arrangeras varje år Stockholm Belly Dance Festival och Layali Oriental Dance Festival i Stockholm. I Moriska Paviljongen i Malmö Folkets Park har föreningen Re:Orient regelbundna dansaftnar.
Sverige och Turkiet
Sverige och Turkiet har ett långvarigt förhållande. Redan på 1700-talet lät sig Karl XII inspireras av turkisk kultur, språk och vetenskap. I början av 1960-talet sökte sig en stor grupp turkiska arbetskraftsinvandrare till Sverige. Framåt 1970- och 1980-talet handlade det snarare om människor som lämnade Turkiet av etniska, politiska eller religiösa skäl. I Sverige bor nästan 100 000 personer med rötterna i Turkiet. På senare år har Turkiet blivit ett av de mest populära turistmålen för semestrande svenskar. Varje år åker cirka 400 000 svenska turister till Turkiet.
LÄS MER: Besök Somalia – i Gyttorp
LÄS MER: Besök Ryssland – i Varberg