Henrik Fexeus läser dina tankar – aktuell med ny turné

Som barn blev Henrik Fexeus utsatt för mobbning – något som han tror påverkade hans yrkesval. Han kallar sig tankeläsare men sticker inte under stol med att det ingår ett visst mått av bluffmakeri i hans scenshower.

Personligt:

 

Namn: Henrik Andreas Fexeus.

 

Yrke: Författare, programledare, underhållare och tankeläsare.

 

Född: I Örebro den 29 september 1971.

 

Familj: Sambon Linda, 36, och sönerna Sebastian, 10, Nemo, 8, och Milo, född i september 2011.

 

Bor: I lägenhet i Stockholm.

 

Aktuell: Med en ny föreställning som hade premiär i Stockholm i januari, samt med boken Konsten att få mentala superkrafter (Forum).

Henrik Fexeus läser dina tankar - aktuell med ny turné

– Mobbningen, i kombination med mitt intresse för trolleri och teater, ledde till att jag blev intresserad av hur vi människor fungerar, berättar Henrik Fexeus, som bland annat försörjer sig som tankeläsare.

I början av september blev Henrik Fexeus pappa till sladdisen Milo som är han och hans sambo Lindas första gemensamma barn. Henriks äldre söner Sebastian och Neo är tio och åtta år gamla.

– Det är spännande att få en ny bebis, men jag tycker att det är väldigt skönt att samtidigt ha två lite äldre barn. Dels för att man inte har alla de där förstagångsföräldernojorna, dels för att de andra barnens existens gör att det inte går att gå för hårt in i bebisbubblan – oavsett hur våra nätter ser ut ska ju de upp på morgonen och få frukost och skickas iväg till skolan. Senast i dag pratade jag och Linda om att det är en fördel att ha de rutinerna kvar. Det gör att man upprätthåller det vanliga livet lite lättare.

 

Henrik och hans före detta fru separerade för fem år sedan. Sedan skilsmässan bor deras söner mestadels hos Henrik. Han medger att det är knepigt att ha ett hektiskt yrkesliv med många åtaganden och samtidigt hinna med att vara en bra och närvarande pappa.

– Det har inte alls varit lätt. Som tur är har barnens farmor ställt upp väldigt mycket, och så har jag en snäll sambo som tar ett enormt stort ansvar. Hon är mycket mer ansvarsfull när det gäller mina barn än vad jag själv är.

 

Sambon Linda arbetar som marknadschef på ett företag som importerar vin. De båda träffades för första gången på krogen 2007 och blev ett par året efter.

– Då bodde jag och mina barn i en tvårumslägenhet. Barnen delade på sovrummet och jag hade tv-soffan som säng. Linda och jag insåg ganska snabbt att om vi ska ge den här relationen en chans måste vi ha mer utrymme, så vi flyttade i första hand ihop för att få ett eget rum, förklarar Henrik med ett leende.

 

Jobbigt i skolan

Henrik kommer ursprungligen från Närke. Hans föräldrar är numera pensionärer, men under hans uppväxt arbetade mamman som lärare och pappan som ekonomichef. I familjen ingick även Henriks tre och ett halvt år yngre bror.

 

Henrik Fexeus läser dina tankar - aktuell med ny turné

Tankeläsaren och författaren Henrik Fexeus tillsammans med sambon Linda.

 

Då Henrik var sex år flyttade familjen från Kumla till Vallentuna norr om Stockholm. Han minns skolåren som en jobbig period.

– Jag har alltid varit väldigt utåtriktad. Jag fick en trollerilåda i alldeles för tidig ålder och testade nya trolleritrick på mina klasskamrater varje fredag på klassens timme. Under hela mellanstadiet var jag mobbad.

 

Han tror att det utanförskap som han upplevde i barndomen har bidragit till att han i dag arbetar med det han gör.

– Redan innan mobbningen började hade jag svårt att förstå hur man lekte med andra barn. Jag var lite för kantig och envis – någon hade säkert kunnat ge mig en aspberger-diagnos. Jag tror att jag ganska tidigt blev medveten om att det finns sociala spelregler. De som det där fungerar automatiskt för tänker nog inte så mycket på det. Mobbningen, i kombination med mitt intresse för trolleri och teater, ledde till att jag fick den här fascinationen för hur vi människor fungerar. Jag kanske inte hade varit intresserad av det om jag inte hade varit så utsatt som jag var som yngre.

 

Efter gymnasiet läste Henrik universitetskurser i filosofie, psykologi och medieanalys. Vid sidan av höll han på med trolleri, skådespeleri och musik. När studierna var avklarade fick han jobb som marknadsförare på Kulturhuset i Stockholm. Parallellt med det arbetet fortsatte han att förkovra sig inom olika psykologiska områden.

 

– 2004 briserade det en bomb i huvudet på mig. Jag insåg att jag skulle kunna kombinera allt det jag kunde om mänskligt beteende, påverkan och kommunikation med trolleri och skådespeleri. Jag ville skapa en intressant form av underhållning där jag kunde simulera genuin tankeläsning med hjälp av mina metoder.

– Jag hann göra tre föreställningar, sedan ville alla att jag i stället skulle komma och hålla föreläsningar om hur det här med tankeläsning fungerar.

 

Det intresse som föreläsningarna genererade ledde till att Henrik började skriva böcker och så småningom fick den egna tv-serien Hjärnstorm, där han i olika experiment såväl påverkade människors tankar som avläste deras beteenden.

 

Tankeläsare

Henrik kallar sig tankeläsare. Men anser han verkligen att man kan läsa sina medmänniskors tankar?

– Det beror på hur man definierar tankeläsning. När jag använder begreppet i mina böcker och föreläsningar är det med flit lite tillspetsat. Poängen där är att vi kommunicerar med så mycket mer än ord, till exempel kroppsspråk och tonfall. Om man lär sig att avläsa de signalerna kan man förstå hur någon mår eller vad han eller hon funderar på, oavsett vilka ord de använder. Det är en väldigt praktisk form av tankeläsning.

 

– När jag däremot står på scenen som någon form av psykologisk illusionist använder jag alla de där metoderna för att skapa illusionen av genuin tankeläsning, men med förståelsen att jag inte har några övernaturliga krafter. Ibland är det rent tjuv- och rackarspel, och ibland är det på riktigt. Jag säger inte vad som är vad. Jag vill försätta publiken i ett tillstånd av kritiskt tänkande – det har vi alldeles för lite av i vardagen! Jag är livrädd för att bli den där gurun som aldrig någon ifrågasätter.

 

 

Fritiden ägnar Henrik helst åt lättsamma aktiviteter som att spela tv-spel, titta på film och läsa serier. Han har dock svårt att ta det lugnt någon längre tid.

– Det låter dumt, men mitt jobb är mitt intresse. Jag jobbar ju med det som jag tycker är mest intressant i hela världen.

Jag frågar om Henrik har upplevt någon stor motgång i sitt vuxna liv. Han funderar och säger sedan:

 

– Det är klart att när ens fru kommer hem och säger att hon vill skiljas är det en form av motgång relationsmässigt, men det är också en del av livet. Mycket av det jag skriver om i min bok Konsten att få mentala superkrafter fick jag tillfälle att träna på då, för det var en ganska jobbig skilsmässa. Det var tur att jag kände till de verktygen – annars vet jag inte vad som hade hänt.

 

Henrik Fexeus läser dina tankar - aktuell med ny turné

Förra våren satt Henrik Fexeus med i Juryn för tv-programmet Talang i TV4 tillsammans med Charlotte Perelli och Bert Karlsson.

I år är han aktuell med en ny, egen turné.

 Rensa upp i träsket

Det finns en konkret förklaring till att Henrik hävdar att hans senaste bok är den ultimata självhjälpsboken för alla som hatar självhjälpsböcker.

– Det var en journalist som kallade mig för självhjälpsförfattare, vilket jag inte är helt bekväm med att benämnas som. Eftersom jag tycker att självhjälpskulturen är ett hemskt träsk kände jag att om jag nu är självhjälpsförfattare måste jag rensa upp i det där träsket och reda ut begreppen lite. Samtidigt som den nya boken verkligen är en självhjälpsbok är den också en kritisk översikt över hela självhjälpsgenren. Jag vill med andra ord såga av grenen som jag själv sätter mig på. Min förhoppning är att ingen ska kunna skriva någon självhjälpsbok nu när den här boken har kommit ut.

 

Trots att det var en lukrativ sysselsättning har Henrik slutat att resa land och rike runt för att föreläsa för stora åhörargrupper. Anledningen är han vill spendera mer tid med sin familj.

– Min äldsta son Sebastian sa för två år sedan till mig: “Pappa, du är ju aldrig hemma”. Jag insåg att han hade helt rätt och lovade mig själv att jag skulle sluta föreläsa och göra någonting annat.

 

Under hösten kommer Henrik att arbeta mycket hemifrån. I januari var det premiär för hans nya föreställning som under vårvintern kommer att visas i Stockholm. Liksom i hans förra show Sinnescirkus kommer han även denna gång att, med hjälp av personer ur publiken, utföra psykologiska manipulationer och tankeläsning.

 

Pappaledig

Innan föreställningen nästa höst drar ut på turné i landet ska Henrik under några månader vara pappaledig.

Såhär i efterhand tycker Henrik att det var roligt men också frustrerande att förra våren sitta i tv-programmet Talangs jury tillsammans med Bert Karlsson och Charlotte Perrelli.

– Även om det kanske inte syntes så mycket i rutan så hade jag och Bert väldigt olika inställningar till uppdraget, vilket gjorde det ibland blev en del tungrodda diskussioner oss emellan.

 

– Ett annat problem är att programformatet bygger på att man ska sitta där och kryssa rött och gärna vara lite elak. Min inställning är att är att jag åtminstone tycker att man ska ge de medverkande två minuter när de har väntat i flera timmar på att få visa sitt nummer.

Han tillägger:

– Men jag tycker definitivt att det roliga överväger. Jag skulle gärna göra en säsong till om jag fick.

 

 

Scroll to Top