Tidigare vinnare i Terre de femmes
Vinnaren 2006/2007 i Sverige:
1:a pristagare: Benita Hedman–Runesson
Hon vill i sin verksamhet utveckla den gamla kunskapen där trädgård och natur används som hälsokälla.
Hon har därför skapat Hälsoträdgården i Nyköping där det finns växthus, grönsaksodling, blommor och den omgivande naturen. Här finns möjlighet till friskvård i naturmiljö, rehabilitering för sjukskrivna samt kurser i trädgård, anläggning och design. Med rätt stöd vet hon att alla människor kan blomma igen.
Vinnaren 2005/2006 Sverige:
1:a pristagare: Marie Johansson
Förstapristagaren i den första, svenska Terre de Femmes heter Marie Johansson. Marie bor på gården Hattsjöhult utanför Nässjö och driver, tillsammans med maken, ett ekologiskt jordbruk med mjölkproduktion.
Marie har gjort sin gröna gård till populärt utflyktsmål och en inspirationskälla för både kommunens skolbarn och många vuxna. Här har Marie en stor ekologisk grönsaksodling och en omfattande trädgård med organbiologisk odling men också allehanda djur, från mjölkkor till myskankor och bin.
Internationella vinnaren 2008:
1:a pristagare: Marion Hammerl, Tyskland
Marion Hammerls projekt heter “Living Lakes” och omfattar 45 sjöar över hela världen. Marion reser runt och deltar i naturskyddsorganisationers möten och organiserar utbildningar samt deltar i möten med miljöministerierna. Hon har också grundat organisationerna ECOCAMPING och Global Nature Fund.
I “Living Lakes” koncentrerar sig Marion Hammerl nuförtiden på att skydda syd– och centralamerikanska sjöar, framför allt sjön Chapala i Mexiko. Den är så förorenad att den har blivit en riskfaktor för djur och människor som lever i området. Hon vill väcka de lokala myndigheternas och den lokala befolkningens intresse för att skydda området. Hon har också fått igång samarbete mellan olika naturskyddsorganisationer i området.
Vinnare 2008!
Jenny Strand och Ann Rask startade stiftelsen “Ett klick för skogen” för fyra år sedan, och de jobbar för att bevara skogsområden som inte den statliga myndigheten klarar av att bevara och som annars skulle avverkas.
Stiftelsen “Ett klick för skogen” blev 2008 års svenska vinnare i tävlingen “Terre de Femmes”.
Eftersom Ann bor i Australien och Jenny tidigare bodde i London, ville de att stiftelsen skulle vara internet–baserad, så de kunde vara var som helst i välden och ändå sköta den.
På “Ett klick för skogen” kan vem som helst gå in och klicka för att rädda svensk gammelskog. Det kostar ingenting; “klicket” är sponsrat av olika företag som betalar en viss summa varje gång någon går in och klickar. Du kan också köpa ett gammelträd. En gammal tall kostar 200 kronor och en gammal björk 50 kronor. Om du köper ett träd får du ett diplom som belöning. I mars 2008 var Jenny Strand och Ann Rask i Paris och tävlade mot övriga 12 deltagande länder. De stod sig bra i konkurrensen, men det blev Marion Hammerl från Tyskland som vann.
Jenny berättar att det innebar mycket för dem att vinna “Terre de Femmes” i Sverige.
– Vi nådde ut till en helt ny och mycket större målgrupp. Fler får veta att vi finns och just nu sprids “Ett klick för skogen” som ringar på vatten. Det är även ett väldigt fint pris och vi är väldigt stolta över det, säger Jenny Strand. Det är fler som klickar på vår hemsida varje dag. Vi kan tydligt se att besöksantalet och även beställningar av tallar har gått upp!
Både Jenny och Ann tyckte resan till Paris var en mycket fin och välordnad tillställning. – Vi kände oss som prinsessor och alla tog så väl hand om oss. Vi knöt kontakter med några av vinnarna från de olika länderna det var mycket trevligt och vi hoppas att vi kan samarbeta med vissa av dem.
Nästa projekt för “Ett klick för skogen” är att köpa skogen Verle, som ligger 5 mil nordost om Göteborg. Kontraktet är påskrivet så nu håller man på att samla in de 7,4 miljoner kronor som behövs.
Prispengarna de vann i Sverige kommer att gå till uppköpet av skogen Verle.
– Vi har skrivit att vi har ett år på oss att samla in 7,4 miljoner kronor. Den är på 82 hektar.
Vill du veta mer om “Ett klick för skogen” kan du gå in på www.ettklickforskogen.se
Så här gör du för att tävla!
Alla projekt som gynnar naturen kan delta i tävlingen “Terre de Femmes”. Projektet ska redan vara påbörjat och drivas av en kvinna. Tänk på att beskriva projektet så utförligt som möjligt; målet med projektet, vilka resultat som har nåtts, var projektet utförs, vilken budget man har, vad vinstpengarna ska användas till och sedan hur länge projektet pågått. Skicka gärna med bilder om det är möjligt (vanliga foton, digitala bilder eller bilder på cd går bra). Glöm inte att ange namn, yrke, födelsedatum, din adress, telefonnummer och en eventuell e–postadress.
Skicka din ansökan till
Terre de femmes – Hemmets Journal
Yves Rocher Suède AB
Box 930
251 09 Helsingborg.
Sista anmälningsdag är 30 september 2008.
Gå gärna in på www.yves-rocher.com för att läsa mer om tävlingen och projekten.
Vinn och tävla i Paris!
Det är Stiftelsen Yves Rocher och Franska Institutet som står bakom den internationella tävlingen “Terre de Femmes”, kvinnor för en grönare värld.
Sedan 2001 har Stiftelsen Yves Rocher och Franska Institutet belönat 165 kvinnor, som kämpat för miljön och allas välbefinnande. Utdelningen av det internationella priset sker varje år den 8 mars, på internationella kvinnodagen.
I år är det tredje året som Sverige deltar. Hemmets Journal har funnits med som samarbetspartner sedan starten, och sedan något år även Allers Trädgård.
Prissumman:
1:a pris är 5 000 euro (ca 46 000 kr)
2:a pris är 3 000 euro (ca 27 000 kr)
3:e pris är 2 000 euro (ca 18 000 kr)
Tre vinnare utses och förstapristagaren får resa till Paris och tävla om det internationella priset på 10 000 euro.