Dagens hämtning i en av stans småbutiker, som är engagerade i GE Göteborg. Affärsföreståndaren Jocke Härström tycker att det är toppen att bli av med överblivna varor – ett överskott som Kjelle Hedbom nu levererar vidare.
Det började med några bullar i en liten kvartersbutik.
Nu, två år senare, handlar det om ton av varor och en hel rad affärer och företag. Allt som stöd till samhällets mest utsatta!
Det här handlar om stiftelsen GE Göteborg, G för gemensamt och E för engagemang, en idé som kläckts av den nu 34-årige civilekonomen Simon Eisner.
– Det började när jag kväll efter kväll blev erbjuden överblivna bullar i en 7-elevenaffär där jag brukade handla, berättar han. Bullarna gick inte att sälja nästa dag, så jag fick dem gratis.
När Simon lite förvånad undrade varför butikspersonalen inte gav bullarna till någon mer behövande, fick han till svar att det inte var tillåtet.
– Om man var generös mot exempelvis en uteliggare skulle ryktet kanske sprida sig och hela butiken fyllas av fattiga som ville ha gratis bröd.
Det var då Simon fick sin idé. Som ekonom är han väl insatt i hur företag, både stora och små, ofta har ett varuöverskott som de inte blir av med utan kanske måste slänga på tippen. Något som faktiskt också kostar en hel del pengar, även miljömässigt.
Men varför slänga bort ett överflöd som kan bli till nytta? Så föddes GE Göteborg. Men innan dess hade Simon – som själv är uppvuxen i det “välbärgade” Särö, pluggat i England och USA och nu har ett eget konsultföretag – kommit i kontakt med en student, Johanna Bringefält.
– När Johanna fick höra talas om min idé beslöt hon att göra ett examensarbete om hur man bygger upp en stiftelse, alltså GE Göteborg.
Med stöd av Simon började Johanna ragga livsmedelsaffärer som ville bli av med osålt bröd, frukt och andra färskvaror. Det var vid nyår 2005.
– Första månaderna tog jag ledigt från jobbet för att tillsammans med Johanna varje morgon åka runt och hämta överskottsvaror, berättar Simon. Sedan skeppade vi dessa vidare till i första hand några församlingar som stöttar behövande.
Johanna Bringefält nappade direkt på Simon Eisners idé och efter sitt examensarbete om hur man bygger upp en stiftelse fick hon jobb på GE Göteborg.
Hemlösa barn
Allt eftersom tiden har gått så har företag efter företag anslutit sig till GE Göteborg.
– Då anställdes Johanna och Kjelle Hedbom, som blivit en klippa i stiftelsen. Nu är det han som åker runt och hämtar och lämnar varor av alla slag och håller personlig kontakt med alla inblandade.
Numera är det heller inte bara bullar och frukt som kommer till nytta genom GE Göteborg.
– Oh nej, numera får vi in massor av prylar, allt från kläder och möbler till badmintonracket och cyklar och nu levererar vi till olika härbärgen för hemlösa, kvinnojourer, nattkaféer, soppkök och församlingar.
Finns det då så många utsatta i Göteborg?
– Hjälporganisationerna här i stan beräknar att det finns närmare 3 000 hemlösa. Dessutom finns det många fattiga människor som är på gränsen till att bli hemlösa och en del som lever gömda, till exempel flyktingar. Bland alla dessa medmänniskor finns också barn, man beräknar att det finns omkring 500 hemlösa barn plus omkring 600 barn som bor på kvinnojourer.
– De behöver vårt engagemang!
Det får de genom GE Göteborg.
Simon Eisner och GE Göteborg har byggt en bro av en humanitär idé, som hjälper människor att få och ge. Därför är GE Göteborg den vackraste av Göteborgs broar, säger de hemlösa i sin utmärkelse “Härskogsharen” till stiftelsen.
Nu har stiftelsen en egen hemsida där alla företagare som är intresserade kan anmäla vilka varor de vill bli av med. På samma hemsida kan hjälporganisationer berätta vilka hjälpbehov som finns och så görs en automatisk matchning och GE Göteborgs Kjelle kan hämta och leverera.
– Det fungerar perfekt och det här betyder inte bara mycket för dem som får hjälp, utan också för företagen. Deras insats är goodwill utåt och faktum är att flera av “våra” företag också intresserat sin personal och efteråt berättat hur det stärker gemenskapen på jobbet. De anställda tycker om att arbeta på ett företag med ett socialt engagemang.
Simon tar ett exempel: På Hotel Gothia Towers engagerade sig 200 anställda genom att starta en insamling av mössor, vantar och vinterjackor.
– Det skeppade vi sedan vidare till försäljarna av de hemlösas egen tidning här i stan, “Faktum”. De flesta var i stort behov av varma kläder i kylan och både givarna och mottagarna blev nöjda!
Gett för 20 miljoner
I julas satsade GE Göteborg på en insamling av julklappar till hemlösa och mindre bemedlade barn. Det blev 1 400 klappar för tomten att dela ut.