Bamse är en i familjen – och han har alltid fått ta stor plats!

När Ola Andréasson var liten hände att han berättade något för pappa. Lite senare kunde han läsa det som en historia i tidningen Bamse. - Gissa om jag var stolt, säger Ola. Han var pojken som hade världens starkaste björn i familjen!

Bamse är en i familjen - och han har alltid fått ta stor plats!

Ola Andréasson tröttnar aldrig på den snälla björnen som hans pappa skapade i början av 60-talet.
– Jag har världens roligaste jobb, säger han.

Tänk att dela hem med världens starkaste björn! Det gjorde Ola när han växte upp. Ola, 44 år, är nämligen son till Rune Andreasson som skapade allas vår älskade Bamse.

– Bamse var inte ett varumärke för oss. Han blev en familjemedlem som vi var mycket rädda om, berättar Ola.

– Vi barn gav pappa många uppslag. Jag kunde berätta något för pappa och sedan hitta det som en historia i tidningen. Gissa om jag var stolt då!

Det var i skånska Viken som Ola bodde med föräldrar och tre syskon. Pappa Rune hade tidigt haft drömmar om att bli skådespelare. Han spelade flera barnroller på Göteborgs stadsteater. Men i slutändan tyckte han att det var roligare att teckna.

Bamse föddes redan under Rune Andréassons tid på Hvitfeldtska läroverket i födelsestaden Göteborg.

Rune har själv berättat att han var en kortväxt skolkille, utan chans i slagsmål. Därför sprang han alltid när det drog ihop sig. Han var snabb, så ingen fick tag på honom. Men ibland tänkte han att det hade varit bra med någon medicin som gjorde honom oövervinnlig.

Ola var bara året när hans pappa började teckna den snälla björnen. Så snart han blev stor nog hjälpte han sin pappa genom att vässa pennor. Serien blev en populär följetong i en veckotidning.

– Det var naturligt att hjälpa till där det behövdes. Det kändes aldrig motigt, tvärtom roligt att få jobba tillsammans med sina föräldrar. Min mamma och min äldre bror blev också tidigt aktiva i företaget. Vi fattade besluten vid matbordet. Alla fick säga sitt hjärtas mening.

Succé i TV
Ingen i familjen anade vilken succé som väntade när Bamse sändes på TV för andra gången. Julen 1972 var den tecknade björnen med i jullovsprogrammet. Hela 98 procent av landets alla förskolebarn tittade!

Bamse är en i familjen - och han har alltid fått ta stor plats!

Rune Andréasson var själv en blandning av Bamse, Lille Skutt och Skalman, berättar sonen Ola. I skolan sprang han ifrån bråk som Lille Skutt, drömde om att vara stor och stark som Bamse och hade Skalmans intresse för filosofi. Den här bilden togs 1983.

Genomslagskraften var enorm. Året därpå blev Bamse serietidning, älskad av hundratusentals barn landet runt.

Men i lilla Viken var det ingen som höjde på ögonbrynen.

– Bamse var något som vår familj höll på med bara, det var inte mer med det. Nu i vuxen ålder kan folk bli lite imponerade när jag berättar vad jag gör. Nästan alla svenskar har en relation till Bamse. Och mina barns kompisar tycker att det är kul!

Från början var Bamse, Lille Skutt och Skalman tre riktigt grabbiga grabbar, på äventyr bland sjörövare och i vilda västern. Men högarna med läsarbrev fick Rune Andréasson att ändra spår.

– Det var mest flickor som skrev till Bamse. Många berättade om mobbning, om problem i skolan, om ensamhet. Min pappa kände att han som nådde så många barn hade ett stort ansvar. Han började ta upp ämnen som barnen skrev om.

Bamse blev kompisen som alltid ställer upp för en vän i nöd. Han hatar orättvisor och mobbning, för att inte tala om hemskheter som krig. Till sin hjälp har han sin farmors dunderhonung, som alla utom han själv får ont i magen av.

– Pappa ville inte heller ha någon reklam i tidningen. Barnen är våra mest oskyddade konsumenter, dem ska vi vara rädda om, påpekade han.

Blev mordhotad
Snabbt blev Bamse en maktfaktor. När han tog ställning mot valfångst i en tidning blev familjen Andréasson mordhotad.

– Hotet kom hem till oss i ett brev avsänt från Norge. Visst blev vi barn rädda, men polisen tog hand om brevet och då kändes det lugnare. Det hände inget mer och pappa ändrade inte på Bamse. Han tyckte att Bamse måste få säga ifrån när något är fel. Alla behövde inte älska Bamse, det räckte med att barnen gjorde det.

Bamse är en i familjen - och han har alltid fått ta stor plats!

Olas arbetsplats – Bamse Förlaget – är fyllt med diverse bamseprodukter. Varje dag får de förfrågningar från olika företag som vill samarbeta. De flesta får svaret “nej tack”.

Internationellt känd blev Bamse när dåvarande moderatledaren Carl Bildt klädde sig i Bamseslips på partiets stämma. Det fanns ett begränsat antal slipsar, tillverkade i reklamsyfte. Bildt hade fått sin i present under en mässa. Snart bad han att få flera…

Bildt överlämnade en Bamseslips till Bill Clinton, före detta president i USA. Han bar den i amerikansk TV.

Andra som har fått Bamseslipsar i present av Carl Bildt är Boris Jeltsin, tidigare president i Ryssland, och Nelson Mandela. När detta blev känt blev Rune Andreasson nerringd av folk som ville köpa slipsar. Någon bjöd 20 000 kronor för en. Men Rune sa nej tack. Barnens Bamse var verkligen inte pengagalen.

Behövde pauser
Hela familjen Andréasson levde nära seriefigurerna. Ibland behövde familjemedlemmarna en paus.

– Pappa kunde bli gräslig när han gick och funderade på nya Bamsehistorier, berättar Ola. Han var helt fokuserad och blev frustrerad när idéerna inte ville komma. Till slut föreslog mamma att pappa skulle resa bort och skriva. Så två gånger om året åkte pappa till främmande länder för att få inspiration. Han besökte Sicilien, Indonesien, Kenya, Jugoslavien och hade massor att berätta när han kom hem.

Rune Andréasson arbetade sju dagar i veckan. Men eftersom han hade arbetsplatsen i hemmet lyckades han samtidigt vara en engagerad förälder, som gärna gick på föräldramöten och ställde upp som klasspappa.

Ola utbildade sig till djurskötare och arbetade några år på gårdar i Nordvästskåne och Halland. Vintern 1983 kände han sig färdig för en paus.

– Precis då frågade pappa om jag inte kunde rycka in i firman. Och på den vägen är det. Jag har aldrig ångrat mig. skrattar Ola.

Sedan pappa Rune gick bort 1999 har det känts ännu viktigare att vårda den känsla av ansvar som genomsyrar alla Bamseprodukter.

– Vi får flera förfrågningar varje dag från företag som vill samarbeta med oss. Vi tackar nej till oerhört mycket. Vi kontrollerar alla produkter som kommer ut i Bamses anda och kollar hela tiden vad som skrivs i tidningen. Seriernas innehåll ska ha ett positivt budskap.

Ola bor med sin sambo Annelie och barnen Anna, 22 år, John, 13, och Moa, 6, i Dösjebro. Hans arbetsplats, Bamse Förlaget, ligger i grannskapet. Kontoret är fyllt med Bamseprodukter – tandkräm, ryggsäckar, mjukisdjur, plåster, nackstöd till bilstolar…

– När jag var liten hade jag inte en tanke på att Bamse skulle bli mitt liv. Nu tycker jag att jag har världens roligaste jobb. Bamse står verkligen för något bra. Jag tror att det är därför som han lever vidare, lika omtyckt idag.

Scroll to Top