kolesterol
Det onda och det goda kolesterolet • Det finns tre olika kolesterolsorter varav två är onda – LDL och triglycerider. De vill vi ha så lite av som möjligt i kroppen. |
Sänk ditt kolesterolvärde!
Sänk ditt kolesterolvärde! Det går att sänka kolesterolvärdet genom att äta rätt. Välj • fet fisk, t ex lax, makrill, strömming och sardiner • omättat fett som finns i oliv-, linfrö- och rapsolja • omega 3-fettsyror. Finns bland annat att köpa i hälsokostbutiken. • margarin och mjölk som innehåller växtsteroler • mat med mycket fibrer, t ex grova bröd, havregryn, frukt och grönt Undvik å andra sidan att äta för mycket skaldjur, ägg och lever. |
Läkemedel & Kolesterol
Nu försöker vi hitta läkemedel som ökar det goda kolesterolet Anders G Olsson är professor i medicin och verksam vid Hälsouniversitetet och Universitetssjukhuset i Linköping. Han har arbetat inom området blodfetter/kolesterol i 35 år och för närvarande forskar han kring behandling mot åderförkalkning som orsakas av för höga kolesterolvärden. Här svarar han på HJ:s frågor: Vad är kolesterol? Vad orsakar höga kolesterolvärden? Vad kan jag göra för att undvika att drabbas? Ger höga kolesterolvärden symtom av något slag? Vem bör kontrollera sina kolesterolvärden och vart ska man vända sig? Vilka sjukdomar kan man utveckla om man har höga kolesterolvärden under längre tid? Vad finns det för behandling vid höga kolesterolvärden? Finns det några risker med att ta statiner? Är det någon intressant forskning på gång inom området?
|
Höga kolesterolvärden. Vi läser ofta om det numera, men var går gränsen och hur farligt är det att drabbas?
Ja, det är något som Marie Karlsryd, 51 år, i Sigtuna har lärt sig under senare år. Men det var inte förrän hon drabbades av en svår hjärtinfarkt som både hon och framför allt läkarna insåg hur allvarlig situationen var.
– Ja, tänk att jag sitter här idag – det känns som att jag har fått en andra chans. Men det har varit en hård kamp för att komma hit, säger hon och klappar om sin lilla dvärgschnauserhane Sigge, 3,5 år.
Sigge skaffade hon ett drygt år efter att hon blev sjuk, i ett led att bli frisk.
– Det är det bästa jag har gjort, menar Marie. Nu tvingas jag gå ut i ur och skur och håller mig i bra form.
Redan i 25-årsåldern fick Marie veta att hon hade förhöjda kolesterolvärden. Det var vid en årlig hälsokontroll på arbetet som läkaren slog larm; hennes totala kolesterolvärde låg på 10 medan 5 är det normala. Det ledde till att hon började ta medicin som knappt påverkade situationen.
Inte så noga
– På den tiden följde läkarna inte upp så noga, de förstod inte hur farligt det var att ha höga värden, säger Marie. Vid varje kontroll hade jag fortfarande 10 i värde och när jag frågade om det var farligt svarade de alltid nej.
– Med åren kröp mitt kolesterolvärde upp i 12, men eftersom jag varken röker eller är överviktig har jag aldrig varit orolig för detta. Jag har också alltid tyckt om sötsaker och har inte dragit mig för att äta både nyttigt och onyttigt.
Under senare år har kopplingen höga kolesterolvärden och hjärtsjukdomar blivit allt mer omskriven i medierna. Därför frågade Marie till slut sin husläkare om det finns en risk att hon kan få problem med hjärtat. “Absolut inte, du är alldeles för ung! Du är ju bara 45 år”, var svaret hon fick.
Sex månader senare slog hjärtinfarkten till. Då var Maries kolesterolvärde så högt som 12,4, vilket lett till att flera av hennes blodkärl var tilltäppta.
– Jag hade haft små stickningar i min vänstra arm till och från i två veckor innan jag blev dålig, men inte tänkt så mycket på det, minns hon. Jag hade också stressat enormt mycket i mitt arbete på den ekonomiska avdelningen på SOS Alarm i Stockholm.
Det är viktigt att äta hälsosamt när man har höga kolesterolvärden. Marie tänker på vad hon äter, men unnar sig även att slarva ibland. Dottern Ida hjälper till i köket.
Stannade ambulansen
– Den här kvällen, den 6 juni 1999, satt jag ensam och såg en film på TV. Resten av familjen hade precis gått och lagt sig och plötsligt fick jag ont i bröstet. Värken tilltog och jag kände en oro i kroppen. När värken till slut blev olidlig väckte jag min man, som genast ringde efter en ambulans.
– Våra två döttrar, då 8 och 19 år, stod oroligt i trappan när jag skulle ge mig iväg till sjukhuset. “Det är ingen fara, jag kommer snart hem!” var det sista jag sa. Sedan förlorade jag medvetandet.
– Tydligen stannade mitt hjärta två gånger på väg in till sjukhuset. Förarna var tvungna att stanna ambulansen för att få igång mitt hjärta igen, vilket de tack och lov lyckades med.
Marie hamnade i respirator och minns inget från den första veckan. Efter någon vecka fick hon komma hem men det dröjde inte länge förrän hon fick känningar från hjärtat igen. Då bestämde sig läkarna för att operera och byta ut tre tilltäppta blodkärl.
– Det var en oerhört jobbig tid, minns Marie. Från att ha varit, vad jag trodde, en kärnfrisk tvåbarnsmamma hade jag från en dag till en annan blivit dödssjuk.
– Med ens insåg jag sambandet med min pappas död. Jag minns honom inte eftersom han dog på grund av hjärtinfarkt när jag var liten flicka. Och nu befann jag mig i samma sits.
– Men operationen gick bra, man bytte ut de dåliga blodkärlen mot tre friska som togs från mitt ben och min arm. De följande veckorna kunde jag dock bara ta några stapplande steg om någon stöttade mig. Det var som om alla mina krafter plötsligt var försvunna.
Väldigt rädd
– Jag fick dödsångest och kände mig enormt rädd under det kommande halvåret. På nätterna låg jag vaken med min ångest och kunde inte sova utan sömntabletter.
Det tog lång tid för Marie att återhämta sig och under det följande året var hon sjukskriven. Sedan började hon arbeta 50 procent.
– Jag gick snabbt upp i samma stressiga tempo igen, det var fruktansvärt! Jag förstår inte att jag gjorde det, men det är ju så det ser ut på arbetsmarknaden idag.
– Till slut kände jag att det inte är värt att stressa ihjäl sig. Antagligen får jag aldrig en chans till om jag drabbas av en ny hjärtinfarkt. Nu, när jag har fått mina nya kärl, måste jag skärpa mig.
Så Marie tog det drastiska beslutet att säga upp sig från jobbet. Istället bestämde hon sig för att satsa mer tid på familjen och på sig själv. Via Försäkringskassan åkte hon till behandlingshemmet Föllingegården i Jämtland, som numera enbart tar emot hjärtpatienter.
– Där fick jag lära mig hur viktigt det är med rätt kost, det borde jag ha fått veta långt innan dess. Eftersom jag har en ärftlig form av kolesterolförhöjning går värdena inte att påverka enbart via maten. Men det är ändå viktigt att äta rätt och jag har t ex uteslutit Bregott och grädde ur maten.
Ida, 14 år, månar extra |
Slarvar lite
– Men det är inte värt att leva om jag bara får äta ärtor och bönor. Därför slarvar jag lite ibland, livet är så fruktansvärt tråkigt om jag inte får ha fest då och då och äta en god ost och lite skaldjur. Jag är mycket svag för godsaker men äter frukt och grönsaker dagligen.
Att motion också är otroligt viktigt samt att stress är en stor faktor vid hjärtsjukdomar, har hon också fått lära sig. Det gäller att ta det lugnt i alla lägen.
– Det är synd att jag inte fick veta detta tidigare, för då hade jag aldrig stressat som jag gjorde på arbetet, säger Marie eftertänksamt.
Marie har provat flera kolesterolsänkande mediciner under senare år. Flera har hon dock fått muskelvärk av som biverkning, eller så har inte hennes värden sjunkit som man velat.
– Nu tar jag två mediciner i kombination – Ezetrol och Crestor. Ezetrol är en ganska ny medicin, en kolesterolhämmare som gör att mindre kolesterol tas upp från tarmen. Crestor är en statin som sänker de onda kolesterolvärdena och höjer det goda. Mina värden är nu 6,5 och det är bra för att vara mig.
Måna om varandra
– Men det känns som att åren går och att jag vill njuta av dem till fullo. I och för sig har jag fått nya blodkärl och det dröjer säkert länge innan de korkar igen. Nu har jag ju också ett lägre kolesterolvärde än förr.
– Men det gäller att ta vara på den andra chansen som jag har fått. Nu skjuter jag inte längre upp saker tills jag är pensionär. Vem vet om jag får uppleva pensionsåldern!
Sedan Marie blev sjuk har hon tillbringat mycket tid i deras hus i Spanien. Men förra vintern sålde de huset, nu är det istället en stuga i Idre som lockar eftersom alla i familjen tycker om att åka skidor.
– Jag njuter av att vara ute i naturen under alla årstider. Så tycker jag om att laga mat och jag älskar att läsa. Jag har sjukpension på halvtid och är ledig resten av tiden på eget bevåg, så nu kan jag unna mig att göra de här sakerna.
– Vi har också blivit mer måna om varandra i familjen. De är så hjälpsamma allihopa, ibland får jag knappt göra någonting.
– Med tiden har min dödsångest tack och lov försvunnit, den har jag jobbat bort mestadels genom att prata om den. Jag har bearbetat mycket av vad jag har varit med om genom att prata med min äldsta dotter.
Fullt förtroende
Det enda negativa i Maries liv är hennes svåra astma som har blivit sämre efter hjärtinfarkten. Nu är den mycket besvärlig och hon plågas även av ständiga infektioner.
– Jag har aldrig haft så stora problem med luftrören som nu, ständigt får jag kämpa med min andning. Därför har jag tvingats sluta träna på gym, men jag hoppas att snart kunna börja igen.
– Sigge och jag promenerar däremot närmare två timmar om dagen. På så vis får jag min motion.
Numera går Marie på regelbunden kontroll hos en hjärtläkare.
– Barnen har också testat sig och det visade sig att vår äldsta dotter har ärvt de höga kolesterolvärdena. Så hon står också i kontakt med en hjärtläkare.
– Nu blir både hon och jag seriöst bemötta, tidigare togs ju mina problem med en klackspark. Jag har en hjärtläkare som jag litar på till 100 procent – det känns tryggt…