Vår katt kan inte jama!

För fyra år sedan tog vi hand om en katt från ett katthem här på Värmdö. Det var ingen som ville ha honom på grund...

För fyra år sedan tog vi hand om en katt från ett katthem här på Värmdö. Det var ingen som ville ha honom på grund av hans beteende. Han ville gärna hugga tag i fötterna eller i byxorna när folk gick nära honom. Han är en stor kraftig kille och jag tror att folk blev lite skrämda av honom.

När vi haft honom en tid slutade han med de där olaterna, men då upptäckte vi något annat. Brasse kan inte jama! Han tittar på en med öppen mun och det ser precis ut som om han jamar men det kommer inte ett ljud. Vi trodde det var någonting unikt för vår katt, men så fick jag höra av ett barnbarn att deras 8-åriga katt är likadan. Är det vanligt i kattvärlden och vad kan det bero på?

Så en annan fråga: Brasse är helt grafitgrå utan ett enda avvikande hårstrå. Han har en stor rund skalle och stora gula ögon. Kan han vara renrasig på något sätt? Jag är så tacksam för svar och tackar för en bra spalt.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Enstaka katter kan födas “stumma” på grund av ofullständig utveckling av delar av nervsystem/ljudformande strukturer i halsen. Vanligare är förvärvade skador/inflammationer som drabbar katten senare i livet. Ofta läker de av – och katten kan jama igen (om än med ett annat ljud kanske) Ibland blir skadorna bestående. Eftersom Brasse kommer från ett katthem vet vi förmodligen inte om han kanske kunde jama som liten.

På din beskrivning liknar han mest en “Russian Blue”. Om inte helt renrasig så kanske det finns en tjusig förfader?

Scroll to Top