• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min katt är alldeles för mager!

  Jag börjar bli orolig för min kastrerade hankatt som blir 14 år om ett par dagar. Jag tycker han börjar se lite mager ut. Han har alltid varit smal men ätit som en häst. Han har legat runt 5 kilo tidigare men nu när jag vägde honom stod vågen på 3,9 kilo. Han äter fortfarande med god aptit och dricker vatten så det är inga problem. Han var hos veterinär för sin årliga vaccinering för ett par månader sedan men han blev inte ordentligt kollad mer än i ett öra som hade infekterats.

   Förra året dock togs blodprover på honom och allt var normalt. I höstas åkte han på en rejäl förkylning och åt och drack inte på två dagar. Han hamnade på djursjukhus i en vecka och det var en mycket mager katt som kom hem.

   Förutom att han ser smal ut över höfterna så verkar han precis som vanligt men jag ser att han börjar bli gammal. Min första katt blev inte mer än 14 år gammal men honom fick vi avliva på grund av cancer. Han blev också oroande smal och ville inte äta alls på slutet.

   Min nuvarande katts tvillingbror blev bara 11 år då han fick avlivas på grund av förgiftning. En av min mammas katter blev 19 år när hon fick somna in förra året.

   Oroar jag mig i onödan? Kan det vara så att han inte riktigt hämtat sig ännu från sjukhusvistelsen förra året? Han äter ju som han ska. Han är också nyligen avmaskad med Profender. Jag tror inte att han jagar längre i samma utsträckning som förr. Han var duktig på att fånga och äta möss.

   Hur det är med hans toalettbestyr kan jag dock inte svara på då han alltid uträttar sina behov utomhus. Han vägrar nämligen att använda kattlåda vilket vi såg när han kom hem från sjukhuset i höstas och hade utegångsförbud ett par dagar. Jag har aldrig sett en så ledsen katt. Han gick och höll sig i det längsta. Lådan gick han nämligen bara på när han och hans bror var små.

   Hoppas att du kan lugna en orolig matte och säga att allt är som det ska med min lille kisse.

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Har han magrat av från 5 till knappt 4 kilo får man utreda vidare, även om han äter med god aptit. Giftstruma och diabetes är två vanliga sjukdomar hos äldre katter som brukar gå hyggligt att behandla. Djursjukhusbesöket förra året kan inte påverka nu. Sök hos en smådjursveterinär. Kan tänka mig att det blir svårt för dig att ta med ett morgonurinprov. Låt honom då komma både kissnödig och fastande till veterinären så blir det lättare att få de prover man behöver ta.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!