Min katt blir 18 år i år. Han är en kastrerad hankatt, s k korthårseuropé. I juli 2005 hade han besvär med blod i urinen och i samband med detta – varje gång – också lös avföring. Veterinären spolade urinblåsan 2–3 gånger och gav katten diverse sprutor. Jag köpte särskilt torrfoder. Tyvärr äter han knappt av detta, utan matvägrar i flera dagar tills jag veknar och han får kokt fisk eller blandfärs.
Problemet är att han får återkommande urin(sten?)besvär vid de få gånger då han/vi varit ute på promenad här i kvarteret utefter häckar, buskar osv. Han går i band men får gå dit han vill. Sedan i februari vill han dock knappt gå ut mera, det verkar som om han också förknippar det med att han får ont. Han har inte alls haft dessa besvär då han varit inne. Vad kan allt detta bero på?
Veterinär Erik Lundberg svarar:
Många katter kan få smärtsamma, sterila inflammationer i sina blåsor. Ofta är det svårt att finna orsaken, men i en del fall märker vi att stress kan utlösa ett anfall. Förmodligen är det så med din katt, även om han går i band, kan han uppleva miljön stressande. Att leva utomhus är spännande och lockande för många katter. För andra innebär det ångest och otrygghet. Låt du din katt leva inne om han trivs bättre med det. Specialfodren kan vara till god hjälp i många fall för att ge en neutral och kristallfri urin, men det kräver ju att katten äter det. Det finns några olika fabrikat, be din veterinär om en annan sort.