De allra flesta katter som träffar på FeCoV får inte sjukdomen FIP. Hos ett fåtal katter genomgår viruset en mutation, förändring, och börjar reta kattens immunförsvar. Kattens immunförsvar bildar en massa antikroppar, men de lyckas inte fånga viruset. Antikropparna fastnar istället i olika organ i kroppen, som skadas svårt. Det är den processen som kallas FIP och som alltid är dödlig.
En frisk katt som har FeCoV-antikroppar i blodet har alltså inte FIP, utan provet visar bara att den träffat på viruset någon gång. Det är vanligt att katter är FeCoV-positiva.
FeCoV-positiva katter som dör bör obduceras för att sjukdomen FIP skall kunna fastställas, men ofta rör det sig om annan sjukdom än FIP.
Smittan överförs via virus i avföringen, så katter som lever tillsammans, putsar varandra och delar låda brukar få viruset. Det beror sedan på kattens motståndskraft och virusets benägenhet att mutera om FIP skall bryta ut.
_Någon gång ser vi kliniska fall där ett flertal katter dör i FIP, som du beskriver. Vi antar då att det beror på en FeCoV-stam som är lite elakare och har extra lätt för att mutera, eller att några katter (som ofta är släkt) är extra känsliga. Då bör man inte föra in flera katter i den gruppen. Behåll de katter du har, men skaffa inte fler tillsvidare.
Du skall inte heller ta in tillfälliga katter i ditt hem. Eftersom dina nya vänner redan utsatts för smitta är det ingen idé att vaccinera dem.
I övrigt är det inget särskilt du skall göra, dina 10-åringar har ju visat att det går bra att leva länge med FeCoV utan att drabbas av FIP.
Chansen att din lilla hittekatt skall klara sig är nog stor.