• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ozzy försöker säga något.

  Min katt Ozzy som är 4 år har den senaste tiden börjat jama mer och mer, som om han försöker säga något. För övrigt är han som vanligt, sover mycket och äter bra. Han är en innekatt och är kastrerad. Tacksam för förslag på vad som kan ha hänt.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Katter har många olika ljud på sin repertoar. Vi människor kan ofta skilja på en del av ljuden. "Hungrig!" "Öppna dörren - jag vill ut" "Hej - kan jag ligga på din tidning?" brukar vi lära oss att förstå.

  Om du upplever att hans ökade jamande är ett försök att kommunicera med dig är det säkert så. Förmodligen handlar det om att försöka få mer samvaro. Ibland kan stress av olika slag, ofta beroende på förändringar i kattens livsmiljö, ligga bakom. Prova dig fram.

  Bemöt gärna jamandet med lite uppmärksamhet så märker du om Ozzy blir nöjd med det. Får du inget resultat kan en Feliway diffusor som sänder ut kattens lugnande feromon vara ett sätt att bemöta stress.

  Om du inte vill kommunicera, till exempel om Ozzy jamar klockan tre på natten, är det viktigt att han inte lyckas få dig dit han vill. I så fall förstärks bara beteendet och blir svårt att släcka ut.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!