Kattens päls är så fet!

Varför har min katt fet päls? Vad ska jag göra för att få den frisk? Veterinär Erik Lundberg svarar: Första frågan är om din katt...

Varför har min katt fet päls? Vad ska jag göra för att få den frisk?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Första frågan är om din katt är en okastrerad hane – är svaret ja beror den feta pälsen säkert på hans könshormoner. Testosteron ger en ökad produktion av hudtalg hos både människo- och katthanar.

Är svaret nej kan en rad olika saker ligga bakom. Har katten även små vita mjäll i hårbotten brukar vi se över kosten, se till att katten är avmaskad och kontrollera så att den inte har någon annan sjukdom. Mjällkvalster, sockersjuka och giftstruma är några saker som vi vill utesluta. Om katten bara är extremt fet i pälsen letar man andra sjukdomar, som leverfel, bukspottskörtelproblem m m. Nu brukar dessa (värre) sjukdomar förlöpa med många andra symtom som avmagring, kräkningar eller dålig aptit. Om din katt verkar frisk och pigg i övrigt är risken mindre att det skall vara något farligt.

Behandlingen beror på grundorsaken, om inget hittas brukar bad i olika schampon kunna ge lindring åt besvären. Det gäller bara att katten ställer upp på att bli badad!

Scroll to Top