• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad kan den kala fläcken bero på?

  Vår katt Misan som är åtta år gammal har fått en stor kal fläck på magen. Nu har det börjat sprida sig till insidan av benen också. Vad kan det vara och vad skall vi göra? Kan det vara smittsamt? Vi har en liten katt som heter Lisa och är ett år men hon har inte tappat någon päls. Båda två har fått medel mot fästingar och loppor i nacken så det tror vi inte att det är.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Nej, har de fått ohyrepreparat så tror inte jag heller att parasiter är orsaken.

  Den vanligaste orsaken till det pälsavfall du beskriver är att katten själv biter eller slickar av hårstråna. Man brukar kunna känna att håret känns lite stubbigt och i mikroskop ser man att stråna är avnupna.

  Varför biter då katten av sin päls? Det finns några olika anledningar: 

  - Klåda på grund av en allergi är vanligt. Bekymret är då att ta reda på vilken sorts allergi katten har, det kan vara foder eller ämnen i miljön såsom kvalster.

  - Ibland ser vi dessa kala fläckar på katter med kroniska inflammationer i urinblåsan, katten försöker komma åt smärtan från blåsan.

  - En tredje vanlig orsak är psykisk stress. För en katt kan miljöförändringar, nya familjemedlemmar (både två- och fyrbenta) ge upphov till stress.

  Som du förstår skiljer sig behandling och prognos åt beroende på bakgrunden till just Misans besvär. Mitt förslag är att du går med Misan till en kattintresserad veterinär som kan hjälpa dig att ta reda på bakgrunden till pälsavfallet.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!