• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Katten stirrar galet och rusar runt

  Mina föräldrars katt har börjat få konstiga anfall, men jag tror inte att det är epilepsi. Plötsligt stirrar hon helt galet mot oss, sedan börjar det rycka i ryggen och håret reser sig upp. Sedan skriker hon till och springer i full fart runt i huset en liten stund, sedan blir hon lugn och sätter sig ner och slickar pälsen och så är allt bra igen.

  Hon är innekatt så det är nog ingen som varit elak mot henne. Vad kan det vara och vad kan vi göra?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Det du beskriver låter som felin hyperesthesi. Något bra svenskt namn känner jag inte till. Man vet inte säkert bakgrunden till detta, men efterson beteendet kan ses normalt under lek hos unga katter så antar man att det är ett normalt beteende som utlöses felaktigt. Förmodligen uppstår ryckningarna först ute i de fina hudmusklerna. Därefter utlöses denna beteendefrekvens, som i sig inte är onormal men som kommer i fel sammanhang. Många olika behandlingar har provats med varierande eller utebliven framgång.

  Det ni ska göra är att först kontrollera huden så att det inte är ett loppangrepp eller annan hudirritation som ligger bakom. Om hudproblem kan uteslutas och "anfallen" är besvärande eller kommer tätt ska ni ta kontakt med veterinär för att diskutera behandlinghsalternativ.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!