• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag flyga på semester med min katt?

  Min 12-åriga katt Lina och jag åker på semester tillsammans, bland annat till Åland (Lina är rabiesvaccinerad). En resa på en cirka 14 timmar från Malmö, med bil-tåg-buss-båt, går bra, men bussen är inte så populär. Jag har fått rådet att ge henne en halv tablett Postafen 25 mg en timme innan vi åker och veterinären trodde att Lina skulle sova då, men det gör hon inte. Hon är dock väldigt lugn hela tiden. Hon åker i bur. Nu ska vi ut och flyga och jag undrar om det finns något annat lämpligt i medicinväg som hon kan få då. Jag tänker bland annat på hennes öron som väl är många gånger känsligare än mina.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Det låter som om du hittat ett bra sätt att resa med din katt. Lina verkar lugnare och tryggare än de flesta andra katter.

  Något särskilt medel mot tryckförändringar som uppstår vid flygning finns inte.

  Postafen, som du nämner, är ett humanläkemedel som används mot illamående, en bieffekt är att man blir lite trött. Man kan prova det till både katt och hund, en liten förpackning är receptfri. En halv tablett till katt, en tablett till hund under 15 kg och två tabletter till hund över 15 kg är vanliga dos-förslag.

  Men det är inget sömnmedel och tar inte bort rädsla och ångest.

  Det finns andra läkemedel som kan dämpa ångest lite bättre. Om hunden eller katten är mycket ängslig för resandet ska man ta kontakt med sin ordinarie veterinär som kan bedöma vad som är lämpligt att prova för just det djuret.

  Vad man däremot inte skall göra är att på egen hand experimentera med lugnande eller sömntabletter, det kan gå riktigt illa.

  Både för katt och hund är det viktigt att de känner sig trygga och lugna i sina transportburar. Låt kattens bur stå framme, lägg i lite godis då och då. Används buren bara när ni åker till veterinären är det inte att begära att katten skall älska den! Köp gärna Feliway spray (ett lugnande feromon) hos veterinären och preparera kattens bur före resan.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!