Drentsche Patrijshond

Mångsidig stående fågelhund En stående fågelhund som har många strängar på sin lyra! Denna holländska stående fågelhund är en ganska liten ras i vårt land....

Mångsidig stående fågelhund

Drentsche Patrijshond

En stående fågelhund som har många strängar på sin lyra!

Denna holländska stående fågelhund är en ganska liten ras i vårt land. Visserligen är den en stående fågelhund, men den har har betydligt fler användingsområden än så. I sitt hemland används den bland annat som narkotikahund, räddningshund med mera.
Drentsche Patrijshond har anor som sträcker sig så långt tillbaka som till 1500-talet, då de utvecklades ur spanielliknande hundar. Nederländska kennelklubben godkände rasen 1943. Till Sverige kom den blott för några år sedan.
Drentsche Patrijshond
Det handlar alltså om en tämligen allround jakthund som klarar nära nog all sorts terräng och som håller sig inom skotthåll för jägaren. Den fungerar dessutom utmärkt som eftersökshund. Till detta ska läggas att den dessutom är en oerhört trevlig familjehund.

Mankhöjd för hanar är 58-63 cm och tikar 55-60 cm. Färgen är vit med leverbruna fläckar, med eller utan prickar. Pälsen ska inte vara särskilt lång på kroppen. Men den verkar lång på grund av den långa pälsen på öronen, den något kraftigare pälsen på halsen och bröstet, samt fransarna på fram- och bakben och den rikligare pälsen på svansen.
Vikt hanhund: 30 – 35 kg och tik 25 – 30 kg.

Läs mer om rasen här.

Drentsche Patrijshond

Scroll to Top