• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför koppeltvång*?

  Jag har förstått att det är koppeltvång i naturen just nu. Men jag förstår inte varför. Jag har stenkoll på min hund, även när han är lös. Finns det förresten några undantag från koppeltvånget?

  Hundvetare Hans Norling svarar:

  Det stämmer att det är "koppeltvång", även om just det begreppet inte används i lagtexten. I jaktlagen står det så här: "Under tiden den 1 mars till den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt."
  I tillsynslagen står det så här: " Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter."
  Du måste verkligen ha "stenkoll" på hunden om den ska leva upp till bestämmelserna. Det räcker ju egentligen att den är några meter ifrån dig, så kan den stoppa nosen i ett fågelbo och kanske spoliera en hel kull ägg/ungar. Anledningen till "koppeltvånget" är just detta, att det är "yngelperiod" ute i naturen och det vimlar av oerfarna djurungar som inte förstår att fly undan hundar.
  Undantag kan medges hundar som arbetar, till exempel jakthundar, brukshundar m fl, som då är försedda med något slags tjänstetecken.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!