• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nalle tror han bestämmer

  Hej, Hasse!
  Vi har en 7 månaders blandras, "stor" dvärg kan man säga då hans två syskon väger tre kg och Nalle väger tio kg. Det jag undrar är hur jag får bort hans tuffa stil. Försöker man få honom att lugna ner sig så blir han sjövild. Det fungerar inte att hålla fast honom och släppa taget när han är helt lugn heller. Det enda som fungerar är att sätta koppel på honom och fästa det i dörren. Men han är likadan varje gång. Är han överenergisk p g a raserna han har i sig eller är det mitt fel? Jag har tränat stora hundar och aldrig haft problem med detta innan.
  Vi lät honom springa som han ville i skog och grusgrop när han var lite yngre än fem månader men då kunde han få "stolleryck" inne i fem minuter för att sen sova länge. Fick ett tips på att han var stressad p g a för mycket aktivitet så det är bortplockat från hans rutiner. Nu går vi mest promenader fyra gånger per dag. Tre ggr av dessa är 5-10 minuter och mitt på dagen är han med på promenad i 30 min. Då han får nosa och busa om han vill. Han är lättlärd och går fint bredvid samt att han kan sitt, ligg och rulla runt. Stanna går ganska bra men ser han något av intresse så springer han iväg. Han skäller inte mycket heller. Säger jag
  ifrån så kan vi möta andra hundar utan problem. Puffar lite på baken och går sedan bestämt förbi. Han kan ibland vända sig om för att se om det kanske är någon som följer efter. Men oftast går han med vid min sida.
  Kommer det hem någon så blir han alldeles till sig och hoppar, nafsar och vill ha full uppmärksamhet. Jag har försökt att få gäster att sitta ner i Nalles nivå men då hoppar han upp i ansiktet och han använder tassarna mycket, vilket kan göra ont då de är vassa. Jag måste koppla honom en bra stund innan han blir lugn. Han är aldrig elak men det är inte kul att han ska upp efter händerna på gästerna.
  Raser i honom är tysk spets, pomeranian, japaneese chin och chihuahua. Ser mest ut som tysk spets och är ca 35 cm hög. Kan nämna att han har två katter hemma och den yngre hankatten får ta mycket från Nalle. Nalle kan trampa och lägga sig på katten och jaga men han har aldrig bitit. Katten är snäll och låtsas som om Nalle inte är där.
  Har du några tips på hur jag får honom att förstå att han inte är bossen?

  Hundvetare Hans Norling svarar:

  Hej!
  Särskilt den tyska jaktterriern är en ras som behöver mycket att göra. Det är en riktig tuffing och kanske är det den rasens arbetslust som slår igenom i honom? Du kan inte trötta ut en hund genom promenader! För att han ska bli riktigt trött och känna sig ordentligt aktiverad behöver du göra något som sysselsätter insidan av skallen på honom. Det bästa, tycker jag, i den hänseendet är att träna spår med honom. Till exempel viltspår, eftersom den tyska terriern ju är en jakthundras. Hur man gör kan du läsa på Hundsajaten, där det finns ett reportage om just viltspår.
  Jag är rätt säker på, att om han han aktiveras ordentligt och får utlopp för sina inneboende drifter, så kommer han att sluta hitta på egna, oönskade aktiviteter.
  Hur du ska få honom mindre "bossig"? Ja, enligt min mening, handlar det om att aktivt och dagligen träna på ledarskapet. Du är ledaren och Nallen står under dig i rang! Det kan du träna på många sätt, till exempel genom att låta honom sitta innan han får mat på kommandot "varsågod". Samma sak när ni ska gå ut, han sitter och inväntar ett "varsågod". Det finns många, många tillfällen varje dag att träna detta.
  Det här med att han vill hoppa upp på gäster kan du vänja honom av med, genom att placera honom i ett annat rum och sätta upp ett kompostgaller i dörröppningen. På så sätt får han vänja sig vid gästerna och när han verkar ha lugnat sig, släpper du ut honom. Om han då börjar hoppa på gästerna, sätter du in honom bakom gallret igen. Väntar en stund. Upprepa om han börja hoppa. Tanken är att han med tiden ska lära sig, att han inte får vara tillsammans med flocken om han beter sig illa. Sköter han sig, får han vara med!
  Hoppas det löser sig för er!

  Tysk jaktterrier.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!