Hunden skäller så fruktansvärt

Hej! Min hund skäller i alla möjliga situationer. Det är fruktansvärt och jag tycker jag har provat det mesta för att få honom sluta skälla....

Hej! Min hund skäller i alla möjliga situationer. Det är fruktansvärt och jag tycker jag har provat det mesta för att få honom sluta skälla. Jag har till exempel testat det där bruksknepet, d v s att lära honom skälla på kommando och sluta på kommando. Det går i och för sig bra, när det inte finns några störningar i närheten. Men så fort han är störd blir han liksom blockerad och hör inte mig. Nu börjar det kännas hopplöst.

Hundvetare Hans Norling svarar:

Du har nog rätt i att han blir blockerad. Förmodligen går han så till den milda grad upp i stress att han inte uppfattar något annat än störningen. Vad du bör inrikta dig på är att bryta blockeringen och det finns många sätt att göra det. Ett effektivt sätt, som snabbt brukar ge resultat, är att åstadkomma något högt oljud som får hunden att lystra till. Det kan vara ett grytlock eller något annat slammer du släpper i golvet när hunden sätter igång att skälla. Var beredd med fler “slammer” om han sätter igång igen. Grejen är att hunden ska tro att hans skällande leder till det obehagliga oljudet. En variant på detta är att hos en välsorterad zoohandlare köpa en liten sprayflaska, som frambringar ett oljud. Ungefär som prylarna som figurerar på läktarna i större idrottsevenemang. Den här lilla prylen är praktisk, eftersom man kan ha den i fickan och ha den till hands även under promenaderna. Du kan googla på Pet Corrector – korrigeringsspray, så kommer du vidare.
Lycka till!

Scroll to Top