• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anfaller bilar och cyklister

  Vi har en jack russel på drygt 2 år, det är en hane. Vårt problem är att han anfaller bilar och cyklister när vi är ute på promenad. Vet ej hur jag ska få bort detta beteende. Är man i stan så reagerar han inte på bilar. Vi bor på landet och det kommer en bil då och då. Vi har haft hunden sedan han var valp. Det är ganska jobbigt med detta problem.

  Hundvetare Hans Norling svarar:

  Det är ju så, att ju mer en hund utsätts för ett stimuli, desto mer avtar effekten av det. Det är förklaringen till att hunden inte reagerar på bilar inne i staden. Men ute på landet är förhållandet det omvända, där det kommer en bil eller en cyklist då och då i det annars rådande lugnet. Där blir retningen effektivare och hunden kan reagera på den.
  Nu vet jag inte om du har hunden lös när du är ute på promenad på landet? Men om du har det, så tycker jag att du ska börja träningen med att ha hunden kopplad, eftersom du då har bättre koll på den och kan sätta in lämpliga åtgärder.
  Viktigt i sammanhanget är att du har bra kontakt med hunden, ett fungerande ledarskap och ett väl intränat förbudsord, till exempel NEJ! Du bör alltså börja träna dessa tre komponenter!
  När du har ett förbudsord som fungerar, klämmer du i med det så fort du anar en annalkande cyklist eller hör en bil på avstånd. Nejet ska fungera så bra att hunden omedelbart tar kontakt med dig och bibehåller den kontakten, tills bilen/cyklisten passerat. Då ger du beröm/godis och fortsätter promenaden.
  Fortsätt den träningen, så kommer hunden att tappa intresset för bilar och cyklister.
  Du kan också prova med avledning. Till exempel genom att träna något lydnadsmoment när du hör att det kommer en bil. Träna på tills bilen passerat. En annan variant är att du ha med en leksak som engagerar hunden, till exempel en kamptrasa. Låt hunden leka/kampa med dig tills bilen/cyklisten försvunnit.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!