Måste korsbandsskadan opereras?

Jag har en welsh springer spanieltik, som har diagnosticerats med korsbandsskada på ena bakbenet. Skadan uppstod vid en högst oväntad harjakt. Veterinären tror att hon...

Jag har en welsh springer spanieltik, som har diagnosticerats med korsbandsskada på ena bakbenet. Skadan uppstod vid en högst oväntad harjakt. Veterinären tror att hon har ont och vill operera.

 Jag känner min hund ganska bra och jag tror inte att hon har ont. Hon springer glatt omkring ute på våra ganska korta promenader och hoppar upp i sängen utan problem. Jag känner mig oerhört tveksam till att låta operera henne om hon inte skulle bli sämre, förstås. En operation är ju aldrig helt riskfri och rehabiliteringen kan bli långvarig och i värsta fall misslyckad.

 Vilka är riskerna att avvakta med operationen? Finns det överhuvudtaget någon möjlighet att korsbandsskadan självläker? Kan i så fall glukosamin eller nyponpulver (Litovet) vara till någon hjälp?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Generellt sett bör de flesta korsbandsskador hos hund opereras för bästa resultat på sikt. Om hunden går med en instabil led för länge utvecklas med tiden en allt värre artros som ger framtida smärtor och besvär.

 Vissa hundraser får oftare trasiga korsband. Hos människa är det oftast ett trauma som ligger bakom. Hos hund kommer en av fyra skador vid lek och ansträngning. Tre av fyra uppstår på grund av en kombination mellan knäledens vinkel och lätta inflammationer i knälederna (som ofta ej givit symtom innan korsbandet brast).

 Det är vanligt att en utvecklingsrubbning i benet under ledbrosket orsakat inflammationen. Många hundar får skador på den inre menisken i samband med att korsbandet går av.

 I akutskedet gäller strikt vila, kort rastning i koppel och antiinflammatorika. Därefter beror handläggandet på ras, vikt och om hunden har andra krämpor. Har hunden bara lätta besvär och leden känns stabil kan man försöka med sjukgymnastik. Om hunden efter 2-3 månader ännu inte läkt rekommenderas stabiliserande operation.

 För hundar med mer uttalade besvär rekommenderas i första hand någon sorts stabiliserande operation. För hundar över 20 kg rekommenderas operation starkt för att undvika allt för mycket artros på sikt.

 Stora benkirurgiska ingrepp av typen TPLO eller TTA – där ben sågas av, vinklas om och fästs med plattor och skruvar – ger bättre långtidsresultat. Är hunden aktiv, stor och tung är detta förstahandsvalet. Val av metodik görs av opererande kirurg beroende på det aktuella läget. Å andra sidan är de operationerna betydligt dyrare än enklare varianter där leden stabiliseras med olika former av suturer eller “band”.

 Kontrollera alltid pris och hör med ditt försäkringsbolag så du vet hur mycket de ersätter.

Scroll to Top