• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Working kelpie

  "Bäckahästen" i hundskepnad

  Bild 1292439

  Working kelpien är, liksom border collien, en utpräglad vallare. Den vallar allt som rör på sig. Här bedrivs träning med ankor.

   

  Det är skillnad på kelpie och kelpie - alltså på australian kelpie och working kelpie. Ni som kan er lydnad kanske kommer ihåg Draco som med husse Sven Karlsson för tiotalet år sedan härjade på landets lydnadsplaner och bland annat vann flera SM?

   

  Draco var en synnerligen arbetsvillig, kvick och lyhörd australian kelpie. Men om man får tro entusiasterna lär kusinen working kelpie vara ett strå vassare! Om det nu är möjligt...?

   

  Båda raserna är i grunden vallhundar och någonstans under utvecklingens gång har de också ett gemensamt ursprung. Vad som talar för det, är att för inte så värst länge sedan (före 1976) räknades alla kelpievarianter som en enda ras.

  Bild 1292440

  1976 beslöts dock inom den australiska kennelklubben att inte erkänna working kelpien. Övriga världen följde efter. I dag har working kelpie en egen rasklubb.

   

  Det viktiga när det gäller working kelpie är dess vallningsegenskaper. Rasen ställs inte ut, men kan delta i andra officiella tävlingar som lydnad, bruks med flera. För att championat ska kunna erövras krävs godkänt vallningsprov.

   

  Lite kuriosa: Ordet "kelpie" är ett ord som finns i gaeliskan och kan översättas med "vattenande", eller vårt svenska "bäckahäst". Vattenanden/bäckahästen var enligt folktron onda varelser. Det kan man dock inte säga om någon av kelpieraserna, vilka älskar att jobba tillsammans med sin flockledare!

   

  Working kelpie är alltså en ras för den aktive hundägaren! Och då menar vi verkligen aktiv! Det räcker inte med ett varv runt kvarteret ett par gånger om dagen.

   

  För att de här hundarna ska må bra krävs ordentligt jobb och finns inte möjligheterna att låta den jobba med det den är avlad för, det vill säga vallning, finns gott om ersättningssysslor, som spår, sök, lydnad, rapport med mera att ägna sig åt.

   

  Som tidigare framgått är den här rasens hemland Australien.

   

  Ytterpälsen skall vara ganska kort, flat, rak och väderbeständig med eller utan underull. På huvudet, öronen, tassarna och benen skall håret vara kort. Pälsen kan vara något längre på halsen, baksidan av låren och undersidan av svansen så att den bildar en borste. Alla färger som historiskt sett hör hemma med rasens utveckling.

   

  Working kelpie är en medelstor hundras.

   

  Bild 1292441

  Ankvallning i lugnt och fint tempo. Hunden håller låg profil för att inte skrämma fåglarna.

   

  Läs mer om working kelpie här: http://www.swedishworkingkelpieclub.se/

   

  Text och foto: Hans Norling

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!