Jag har en snart treårig Briard-hane som plötsligt en dag hade svårt att sitta samt att resa sig från liggande. Han hade även vandrande hälta ibland. Flera borrelia- och ehrlichia-prover har tagits, som inte visade något. Han fick ändå penicillin för det, utan resultat. Han hade infekterade halsmandlar som blev bättre av kurerna men lite fanns kvar efter behandlingen. Han har gått på Rimadyl och kortison utan utan resultat, ej samtidigt. Två Tg AA-prover visar att han är i gråzon, Levaxin sattes in under en längre tid, utan resultat.

Hunden är ömfotad, har vandrande hälta, öm på de flesta ställen. Går och står ibland på tre ben. Vissa dagar är han bättre men stel. Andra kan han gny till vid beröring samt knappt gå. Däremellan kan han leka och kasta sig i luften som när han var frisk. Tydligen går detta i skov. Han har lindrig svullnad i ledkapseln i hasleder och handlovar. Blodprov på ANA och RF är negativa men veterinären utesluter inte s k polyartrit. Hon kan tänka sig att ta bort halsmandlarna men tror inte att hunden blir bra av det.

Nu är det beslutat om en avlivning, för veterinären tror inte han blir bra. Det är inte något vi önskar men vi ser ju att hunden mår jättedåligt och tiden bara går. Finns det ett halmstrå att greppa för att få behålla denna underbara hund? Hans liv är inte drägligt som det ser ut nu, korta promenader, ej lek med andra hundar samt lugna aktiviteter, ingen lydnadsträning som han är van vid. Han har blivit deppig och småskällig. Ska tilläggas att fyra veterinärer samt en konsult har tittat på honom.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Vad jag kan utläsa av ditt brev har din hund en smärtande, ledrelaterad sjukdom som går i skov. Ni har tagit blodprover för fästingrelaterade sjukdomar och försöksbehandlat mot dessa. Ni har provat behandling mot underfunktion av sköldkörtel, mot tonsillit samt gett smärtstillande och kortison utan effekt. Risken är naturligtvis stor att det blir svårt att hitta en enkelt botbar sjukdom.

För att få en klarare diagnos blir nästa steg att ta ledvätska för cytologisk analys och odling från ansvällda och smärtande leder.

Man kan även ta biopsier från ledkapslar och studera lederna med artroskopi. Om ni inte redan har röntgat leder och lednära strukturer bör detta göras samtidigt.

Röntgen och cytologi är ofta bästa sättet att få diagnosen immunmedierad polyartrit, som er veterinär föreslagit som tänkbar orsak. Behandlingen för detta är rejäla doser kortison under lång tid, ibland även med tillägg av andra immundämpande medel.