Har Millan blivit resistent mot kortisonet?

Vår schäfertik Millan är sju år och har varit allergisk nästan hela sitt liv. Hon har provat alla olika mediciner och varit på remiss till...

Vår schäfertik Millan är sju år och har varit allergisk nästan hela sitt liv. Hon har provat alla olika mediciner och varit på remiss till en hudspecialist i Göteborg som konstaterade allergi. Vi har provat med allergisprutor som inte hjälpte alls. Det enda som gett lindring är kortison som hon får varje dag.

Vårt problem är att nu verkar Millan blivit resistent mot kortisonet och kliandet bara ökar igen. Hon är redan ganska rund och har en glupande aptit och om vi ger fler tabletter börjar hon kissa inne av allt drickandet. Har läst att det finns flera sorters kortison, kan man byta sort? Hon får prednisolon idag.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Atopisk dermatit, som Millan lider av, är en vanlig sjukdom hos hund. I många fall hamnar behandlingen till slut på kortison, som brukar ge hunden en betydligt bättre livskvalitet. Kortisonet ger vi för att dämpa den inflammatoriska reaktionen i huden.

Det finns som du skriver flera olika sorters kortison, ibland kan bieffekterna vara mindra av en annan sort så visst kan det vara idé att byta. Däremot blir inte hunden resistent mot kortison på samma sätt som bakterier kan bli mot antibiotika. När en allergisk hund som redan går på dagligt kortison börjar klia sig igen brukar det ligga något annat bakom. Sjukdomen atopisk dermatit innebär inte bara att retande allergen, oftast olika kvalster, ger upphov till klåda i huden. Vid atopi är hudens motståndskraft mot bakterier och jästsvampar nedsatt. Vätskebalansen och vätskeomsättningen i huden fungerar inte heller normalt. Före ett kortisonbyte måste man kontrollera om Millan fått en hudinfektion och i så fall behandla denna. Övrig atopi-behandling måste också ses över, hud och päls behöver regelbundna bad med speciella schampon och balsam. Omegafettsyror kan också användas för att förbättra hud- och pälskvalitet.

Tala med din ordinarie veterinär, kanske har Millan drabbats av en annan sjukdom också? Rävskabb, andra parasiter eller annat kan ligga bakom klådan. Hittar ni inget är det kanske dags för en remiss igen till hudspecialisten i Göteborg?

En del djurägare undviker att be om remiss av rädsla för att deras veterinär skall ta illa upp. Gör inte det misstaget! Vi vet att vi inte kan kunna allt om alla sjukdomar på alla olika djur. Dessutom vet vi oftast vilken kollega vi själva skulle vända oss till med vårt eget djur! Se bara till att specialisten skickar över ett utförligt remissvar till din veterinär så att ni kan arbeta vidare tillsammans. Lycka till.

Scroll to Top