Genom att vårda trädgårdens natur på rätt sätt skapar du goda förutsättningar för att få en frisk och vacker trädgård – utan en massa onödigt arbete. I den friska trädgården råder det balans mellan växter och djur, som ett eget litet kretslopp. Därför ska man låta trädgården leva och vara till stor del på sina egna premisser, med en riklig variation av växter och djur.
Trots att man arbetar preventivt för att hålla trädgården och dess växtlighet frisk så kan det hända att det ovälkomna ändå hittar dit och får fäste. Trädgårdsskötseln kan snabbt förvandlas till lite av en mardröm när växterna drabbas av sjukdomar och skadedjur. Då får man ta till miljövänliga metoder för att få bukt med problemen.
Läs även: Maxa skörden i sommar: 5 snabbväxande grönsaker att så igen och igen
I takt med att vi blir alltmer miljömedvetna och får större kunskap om de giftiga bekämpningsmedlens förödande egenskaper blir det också självklart att råda bot på de problem som kan tänkas dyka upp med snälla metoder.
Gamla husmorsknep, som att använda chili, såpa och bikarbonat, saknar kanske vetenskaplig grund, men för många människor har de fungerat bra under långa tider.
Använd aldrig giftiga bekämpningsmedel. De tar nämligen bort lika mycket av trädgårdens nyttodjur som skadedjur.
Så skapar du en naturlig trädgård
Satsa på växelbruk

I trädgårdslandet är växelbruk oerhört viktigt för att hålla jorden frisk. Med växelbruk menas att man varje år byter plats på grödorna för att skadeinsekter som söker sig till vissa grödor inte ska bosätta sig på platsen. Det ger också en bättre och mer näringsrik jord. Olika grödor tar upp olika näringsämnen ur jorden och genom att byta odlingsplats år från år förhindrar man också att jorden utarmas.
Täck dina odlingar

Täck grönsakslandet med fiberväv, så hittar inte skadeinsekterna till de goda grödorna. Extra viktigt är det att täcka kålplantor, för utan en skyddande fiberväv hittar kålfjärilarna blixtsnabbt dit och den smarriga kålen är ett minne blott. Under väven skapas dessutom ett gynnsamt klimat som gör att grödorna växer snabbare.
Läs även: 6 torktåliga växter för balkongen och terrassen
Gör ett insektshotell

Ett insektshotell borde ha sin självklara plats i alla trädgårdar. Våra nyttoinsekter minskar skrämmade nog i både antal och arter och vi behöver göra allt vi kan för att underlätta deras liv. Ett insektshotell blir bäst om du bygger det själv med olika material som tilltalar insekterna. Då kan det tjäna både som en plats för dem att lägga sina ägg och som en plats där de kan övervintra.
Låt det vara stökigt

Det är inte bara de minsta krypen som är viktiga i den sunda trädgården – även andra djur behövs för att skapa bra balans. Småfåglar är fantastiska skadedjursbekämpare, liksom grodor, paddor och den utrotningshotade igelkotten. För att de ska trivas är det bra att inte städa för noggrant, så låt gärna trädgårdens utkanter vara lite stökiga och ha kvar lite vilda inslag. Inslag av vatten är också viktigt. Det behöver inte vara en stor damm, utan det kan räcka med ett litet fågelbad dit även törstiga insekter kan söka sig. Lägg gärna i lite grus så de har något att gå på och inte drunknar.
Läs även: 6 vanliga anledningar till att dina krukväxter dör
Samplantera

Blommor och grönsaker mår bra av att växa tillsammans. Förutom att det bidrar till mångfald så finns det kombinationer som anses vara särskilt gynnsamma. Ett exempel är tagetes, som tillsammans med andra växter kan motverka skadliga nematoder i jorden.
Flytta tvestjärtar

En uppochnervänd kruka är ett enkelt blickfång – men framför allt är det ett sätt att flytta tvestjärtar. Tvestjärtar är egentligen en bra vän i trädgården eftersom den äter mängder av bladlöss, men samtidigt kan de äta upp en massa bra saker som vi vill ha i fred. Genom att fylla krukor med halm eller torkat gräs och sätta dem uppochner på pinnar kan du flytta dem från dina växter. Tvestjärtarna kryper in i krukan på kvällen, och på morgonen kan du flytta krukan till utkanten av din trädgård, där de inte skadar dina växter.
Läs även: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips
Skaffa höns

Höns är ett mycket trevligt inslag i trädgården – så om man får, vill och har möjlighet att ha dessa mysiga djur är fördelarna många. Visserligen ställer de till med en hel del oreda om de går fritt eftersom de älskar att riva runt mellan plantorna i rabatter och trädgårdsland, men fördelarna uppväger stöket många gånger om. Samtidigt bearbetar de nämligen jorden kring plantorna, gödslar och äter upp en hel del skadeinsekter, som små sniglar och snigelägg. Sedan är de ju rena rama kompostkvarnarna som äter upp hushållsrester och förvandlar dem inte bara till världens godaste ägg utan också till fantastisk gödning.
Läs även: 6 olika växter du kan ha i ditt badrum