Pia Bergqvist sitter i sin älsklingsfåtölj med virknålen i sin hand. Färgglada garner ligger i en plastlåda vid benen. Framför står en korg med handarbetade möss i olika kulörer.

Ja inte bara möss. Det är även en del katter, hundar, björnar, kaniner… ja, alla ­möjliga små figurer tillverkade av bomullsgarn – och med mycket kärlek.

Tröstemöss är samlingsnamnet för de små figurerna som ger ett snällt och vänligt intryck.

Läs även: Håkan, 74, springer maraton på Nordpolen – vill samla in pengar till fattiga barn

– De ska bli till en tröst för små barn som måste besöka doktorn, säger Pia som bor i Piteå och är Norrbottens ­ambassadör för organisationen Tröstemöss som har sitt ursprung i Danmark.

Tröstemössen kom till Sverige 2019 då Mette Martensen Kjellgaard startade en Facebook-grupp. Pias dotter Josefine Åhl såg Facebook-sidan och bjöd in sin mamma, som hon visste hade ett slumrande intresse för virkning.

– Dessutom vet hon hur mycket jag älskar barn.

Pia Bergqvist

Ålder: 72 år.
Familj: Gift med Janne, 71, sedan snart 50 år tillbaka. Barnen Jesper, 47, och Josefine, 42, samt fyra barnbarn.
Bor: I lägenhet i Piteå.
Gör: Pensionär, virkar tröstemöss.

Ambassadör för Tröstemöss

Blev ambassadör Pia har under sitt yrkesverksamma liv arbetat i en simhall, varit fastighetsskötare och jobbat inom hemtjänsten när hon bodde i Abisko. När hon och maken gick i pension ville de komma närmare sina barn och flyttade till Piteå.

– Sedan 70-talet är jag med i en syjunta. Men ­ärligt talat blir det inte så mycket sytt, utan vi ägnar mer tid åt att laga mat och dricka vin, säger hon med ett skratt.

När hon hade gått med i Tröstemössens Facebookgrupp fick honkontakt med Kattis Bäckström som är ­ambassadör för Tröstemöss i Västerbotten. Norrbotten var en vit fläck på Tröstemöss-kartan.

Läs även: Aron Andersons makalösa äventyr – för barnens skull: ”Dragit in omkring 13 miljoner kronor”

Pia tillfrågades om att bli Norrbotten-ambassadör.

– Ambassadör, det lät för pretentiöst, säger hon.

Men hon tog på sig uppdraget och virknålen åkte fram.

Det finns vissa kravmallar för mössen vad gäller storlek och de måste virkas av bomullsgarn.

– Mössen ska kunna tvättas i 60 grader och torktumlas. Detta för att det inte ska finnas allergiska ämnen i garnet när de lämnas på sjukhuset. Och varje Tröstemus läggs i en påse av plast för att den ska vara kliniskt ren när barnet får den. Man kan välja om man vill virka, sticka eller sy.

Tröstemöss i olika färger och former. Foto: Privat

Har donerat 6 000 tröstemöss

Till att börja med var det bara hon som virkade Tröstemöss i Norrbotten. De levererade till Sunderby sjukhus utanför ­Luleå och till Piteå sjukhus. För att hinna fick hon hjälp av medlemmar över hela Sverige.

– Jag lämnar Tröstemöss till sjukvårdspersonalen. Sedan får de avgöra vilka barn som kan behöva en Tröstemus. De prioriterar barn som är rädda och ledsna inför en operation, eller annat jobbigt ingrepp. Vi skulle gärna vilja dela ut till alla barn, men då skulle inte Tröstemössen räcka till.

När Pia börjat som ambassadör spred sig snabbt ryktet i Norrbotten och fler medlemmar anslöt sig som ville tillverka möss. Pia blev då också samordnare för Tröstemöss-verksamheten i sin region.

Läs även: Elton blev bara fyra år gammal: ”Han var allas vårt stora lugn”

Efter två och ett halvt år fick hon ytterligare två Norrbotten-ambassadörer.

– Nu har jag bara Piteå sjukhus, Folktandvården i Piteå och Piteå hälsocentral, säger Pia.

Hon berättar att hon under sin fyra år som Norrbotten-ambassadör har lämnat över 6 000 Tröstemöss till sjuk­vården. Hur många av dessa hon virkat själv vet hon inte, men det är många.

– Jag har alltid virknålar och garn med mig vart jag än åker så jag kan virka Tröstemöss. Det kan vara när jag åker bil med min man, på stranden, eller var som helst.

Sjukvårdspersonalen får sådana här små huvuden som de kan bära på kläderna. Foto: Privat

Arbetet är helt ideellt

Hon vill att hennes möss, och andra djur, ska vara färgglada och försedda med ögon för att se levande ut. De ska självklart också ha ett glatt intryck.

Även sjukvårdspersonal tilldelas små möss som de kan fästa på sina arbetskläder.

– Men där är det bara huvuden, annars blir det för stort.

Läs även: Maj-Britt syr kuddar för att stötta Cancerfonden: ”Det känns bra för mig att få hjälpa till”

Hon har cirka 15 medlemmar som skickar sina Tröstemöss till henne. En kvinna bor i Haparanda och brukar skicka ett paket med sin grannes dotter när hon ska fara till ned till Luleå.

– Vi har viss sponsring när det gäller bomullsgarn, påsarna som mössen ligger i och ­visitkort, men vi köper också mycket själva. Arbetet är helt ideellt, säger Pia.

– Den stora glädjen för mig är när jag besöker en sjukvårdsinrättning och personalen berättar om ett barn som varit ledsen, men blivit glad av sin tröstemus. Självklart får barnen ta sin tröstemus med sig hem när de lämnar sjukhuset. Vad jag förstått är Tröstemössen väldigt populära bland barnen.

Organisationen Tröstemöss

  • Tröstemössen kommer från Danmark. Trøstemus Danmark grundades 2017 av Maj Richter Petersen.
  • Tröstemöss Sverige ­grundades 2019 av Mette Martensen Kjelgaard.
  • Tröstemöss är små virkade, stickade eller sydda möss och andra figurer, som ges till den svenska sjukvården för att ge tröst till barn och underlätta sjukvårdspersonalens arbete.
  • Förra året överlämnades 68 000 Tröstemöss.
  • Vill du veta mer eller bli medlem, gå in på organi­sationens hemsida: www.trostemoss.se

Källa: Tröstemöss Sverige