Så syr du sommarfräscha textilier till badrummet

Blåvitrandig textil i badrummet ger en härligt frisk sommarkänsla! Här visar vi fyra enkla syprojekt med tyg i blå och vita kulörer som för tankarna till hav och himmel. Fräscht, praktiskt och vackert!

Praktisk påse till tvättkorgen

Så syr du sommarfräscha textilier till badrummet
Tvättpåsen fungerar utmärkt som förvaring även utan korg.
Så syr du sommarfräscha textilier till badrummet
Tvättpåsen med band eller grovt snöre syr du enkelt med ett par få sömmar.

Du behöver: 1–2 m randigt tyg, 2 m band eller kraftigt snöre samt en tvättkorg.

Gör så här: Mät korgens omkrets och lägg till 6 cm sömsmån och mät höjden och lägg till 16 cm. Märk ut dina mått på tyget och klipp ut två lika stora tygbitar. Lägg dem räta mot räta och sy ihop sidorna och botten. Stanna 5 cm från överkanten. Vik överskottet av tyget längs sidorna 2 x 0,5 cm mot avigan och sy fast det längs de två slitsar som uppstår överst på påsen. Vik ner den översta kanten först 1 cm mot avigan och sedan ytterligare 2 cm. Sy fast så att det uppstår en kanal på båda sidorna av påsen. Dela bandet eller snöret i 2 st 1 m långa delar och trä dem genom kanalerna, från båda sidorna, med hjälp av en säkerhetsnål. Du ska få en knut på varje sida så att du kan dra åt var sitt håll och stänga påsen. 

Söta handdukar med kant

Så syr du sommarfräscha textilier till badrummet
Visst är det extra lyxigt att torka sig med en tillpiffad handduk? Den rejäla hängaren gör att handduken stannar på sin krok.

Du behöver: Handdukar och stuvbitar av randigt tyg.

Gör så här: Klipp av kanten på handdukens övre kortsida (eller den sida där du vill ha tygkant och hängare). Klipp en tygremsa som är 8 cm hög och handdukens bredd + 2 cm sömsmån. Pressa 1 cm sömsmån mot avigan på remsans båda kortsidor. Vik och pressa remsan på mitten på längden. Klipp en 10 x 5 cm stor tygbit till hängaren. Pressa 1 cm söms-mån mot avigan på hängarens båda långsidor, vik och pressa den på mitten på längden och sy ihop. Placera hängaren mitt på handdukens övre kortsida med öglan nedåt. Placera nu tygremsan så att den omsluter handdukens överkant och en bit av hängaren. Nåla och sy fast.  

Fräsch badrumsmatta

Så syr du sommarfräscha textilier till badrummet
Tänk att skurdukar kan bli så snygga med en tygkant! Praktisk är badrumsmattan också.

Du behöver: 2 st vävda skurdukar och randigt tyg.

Gör så här: Sy ihop skurdukarnas ena kortsidor och pressa isär sömsmånen. Placera det randiga tyget under så att det sticker ut 10 cm hela vägen runt. Vik ner kanterna på långsidorna två gånger och sy fast dem för hand precis kant i kant med skurduken. Vik sedan ner kortsidorna och sy fast. 

Smart glasburk med fickor

Så syr du sommarfräscha textilier till badrummet
Ingenstans att ha tandborsten och små toalettsaker på torpet? En gammal glasburk förvandlas snabbt till en multifunktionell förvaring!

Du behöver: Glasburk, stuvbitar av randigt tyg, 1 m snedslå och vliselin.

Gör så här: Mät burkens omkrets och höjd och klipp en tygbit i dessa mått + 1 cm sömsmån. Stryk vliselin på baksidan för att ge stabilitet. Klipp en tygbit till fickan som är 3 cm lägre i höjd och stryk vliselin även på denna. Sy på snedslå på överkanten av båda tygbitarna. Lägg fickans avigsida mot den andra bitens rätsida så att de är i samma höjd nertill och sy snedslå över båda kanterna nertill. Sy lodräta sömmar genom fickan så att det skapas små, mindre fickor. Sy ihop stycket till en cylinder med 1 cm sömsmån, pressa isär sömsmånen och trä över glasburken. 

Scroll to Top