• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Susannes stjärnfilt är ett av många bidrag till Panzi!

  Susanne Albertsson i Bua är en många hundra som redan bidragit till vårt pågående Sticka & skicka-projekt till förmån för Panzisjukhuset i Kongo. Bland annat har hon virkat den underbara stjärnfilten som är på bild här nedanför. Vi ställde några frågor till henne.

  Bild 1289671

  Susanne, du arbetar för Sticka & skicka till Panzisjukhuset – hur kommer det sig?

  - Jag blev tipsad om det här projektet i en grupp på Facebook, Handarbeta för välgörenhet, och tänkte genast att det var något som jag ville göra.

  Är din stjärnfilt en egen idé, eller var har du hittat beskrivningen?
  - Stjärnfilten har jag som så mycket annat hittat YouTube (se även längre ner på denna sida, reds anm). Beskrivningar på YouTube är gratis och ofta ganska lätta att följa även om de är på annat språk, eftersom man kan se hur de gör, inte bara läser ett diagram eller en text.

  Vad tänker du på medan du arbetar med en filt till Panzisjukhuset?
  - Jag tänker framför allt på barnen som har det svårt, och jag känner tacksamhet över hur väldigt bra vi har det här i Sverige. Och tacksamhet över att det finns människor som ser till att det går att hjälpa dem, genom att ordna transporter bland annat.

  Bild 1289672Du har hjälpvirkat ganska mycket – vill du berätta om det?
  - Jag började hjälpvirka till Erikhjälpen för ungefär fyra år sedan. Jag tyckte om att virka barnkläder och filtar och letade efter någon organisation som jag kände förtroende för och som ville ha sakerna. Jag skrev till någon på Erikshjälpen, och de skrev tillbaka att de är glada över all hjälp de kan få. Jag skickar fortfarande till dem i Holsbybrunn. Det känns fint att få hjälpa.

  Var hittar du din inspiration?
  - Jag hittar inspiration i olika handarbetsgrupper på Facebook, i böcker som till exempel Värma en liten, som har enkla basmönster, och på YouTube. Och så på Ravelry, som är en jättestor mönstersida. Man registrerar sig gratis där, och sedan har man tillgång till tusentals mönster på många språk, mest engelska, både till virkat och till stickat. Många mönster är gratis, andra kostar några kronor.

  Har du något tips till andra som vill vara med?
  - Vill man hjälpa så är det lätt att komma igång. Gör något som du tycker om! Gillar du att sticka strumpor, så gör det. Eller om du gillar att virka tröjor så gör det. Det behöver inte vara i dyrt garn.

  Vad har du på virknålen just nu?
  - Just nu virkar jag på en filt i rosa, vitt och brunt till Panzisjukhuset. Vid sidan om det stickar jag en enochenhalvtimmesmössa (modell ur boken Sticka & skicka, reds anm) och virkar ett par blöjbyxor och ett par tossor. Ja, och så virkar jag en ananassjal!

  Så här gör du sjärnfilten:
   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!