Mössa på två stickor

Visst vill du värma ett litet barn! Ta till vara alla restgarner och var med i vår satsning "Sticka och skicka". Beskrivningarna är hämtade från böckerna "Värma en liten" och "Restvärme".

Mössa på två stickor

 

Det finns förstås många möss- och hjälmmodeller som kan passa ihop med femtimmarskoftan, men den här hör nog till de allra enklaste och är också lätt att anpassa till det garn som finns hemma.

 

Esaias, som visar mössan på bilden, har fyllt två år. Modellen sitter bra på mindre huvuden också. Om man vill kan man virka snoddar att knyta den under hakan med.

 

Den är stickad på stickor nummer 6 i ett ullgarn som enligt banderollen skulle ha lite tunnare stickor. Till hjälpstickning är det oftast bättre att använda akrylgarn. För annan storlek eller med annat garn och andra stickor, prova att sticka några varv, gör uppehåll mitt i varvet, vik stickningen dubbel och mät mot en mössa som är lagom stor (eller mot linjal eller måttband förstås).

 

Börja om med anpassat antal maskor om det behövs – om antalet är jämnt delbart med 6 fungerar sicksackbården utan omräkning. Bården (som inte syns på bilden) är mycket enkel och kan förstås hoppas över eller varieras i all oändlighet.

 

Beskrivning:

Lägg upp 54 m och sticka rätstickning i 9 v.

Sticka v 10 med am.

 

Fortsätt sticka slätstickning i 13 v.

Sticka ett v rm från avigsidan och återgå sedan till slätstickning i 4 v.

 

Nu börjar sicksackmönstret (från rätsidan): 1 am, 5 rm, upprepa detta varvet ut.

Sicksackvarv 2 (från avigsidan): 1 am, 1 rm, 3 am, 1 rm, upprepa detta varvet ut.

Sicksackvarv 3: 2 rm, 1 am, 1 rm, 1 am, 1 rm, upprepa detta varvet ut.

Sicksackvarv 4: 3 am, 1 rm, 2 am, upprepa detta varvet ut.

 

Sticka nu slätstickning i 3 v och sedan ett nytt v rm från avigsidan. Avsluta med 6 v slätstickning och maska av.

Vik rektangeln dubbel med rätsidan inåt och sy ihop kortsidorna.

 

Förflytta sedan sömmen så att den ligger mitt på mösscylindern och sy ihop avmaskningskanten från hörn till hörn. Nu är mössan fyrkantig med en söm mitt bak. Fäst alla garnändar och vänd den ut och in.

 

Ta det ena hörnet, platta till det så att toppsömmen ligger mitt under och fäst det vid toppsömmens mitt. Gör likadant med det andra hörnet.

Scroll to Top