Ros i Jugendstil

Jugendstilen var populär i början av 1900-talet. De speciella rosorna var mycket vanliga som dekoration på lakan, dukar, gardiner och lampslöjor. Plattsöm och efterstygn går snabbt att sy och resultatet blir mycket vackert.

 
Det här behöver du: Påslakan och örngott i vitt,  sybåge, spetsig tapisserinål, märkpenna, DMC moulinégarn fg 3347 (grön), 760 (gammalrosa), 1 docka av varje, mönsterpapper samt kalkerpapper avsett för tyg* (finns i sybehörsaffären).

Så här gör du: Rita av motivet på en bit mönsterpapper. Märk ut på tyget var du vill att broderiet ska sitta och lägg därefter mönstret på tyget med kalkerpapperet emellan. Rita i konturerna med en penna. Kontrollera att linjerna har förts över ordentligt innan du tar bort papperet.
Spänn fast tyget i sybågen och börja sy. Blomman och bladen sys med fg 760 resp 3347 i plattsöm. Bladens stjälkar sys med stjälkstygn. Pressa det färdiga broderiet från baksidan.

*OBS! Använd aldrig karbonpapper eller liknande till tyg, eftersom det kan ge permanenta fläckar.

Ros i JugendstilDröm vackra drömmar! Så här fint kan det vita örngottet bli med ett litet broderi, inspirerat av gammaldags jugendrosor.

Modell: Katarina Gustafsson-Dock

Scroll to Top