Kan man ha överväxt av candidasvamp?

Det sägs att för mycket vitt socker kan leda till svampöverväxt i kroppen. Hemmets Journals doktor Kenneth Ilvall reder ut teorierna.

Jag har läst en del om överväxt av candidasvamp i kroppen, att det kan orsaka alla möjliga problem. Är detta en vedertagen diagnos i västerländsk vård?

Kan man testa det på något sätt, och vad är botemedlet? På vissa forum jag läst på nätet skriver många att enda sättet att bli av med svampen är genom en strikt diet där man utesluter socker, alkohol, vita kolhydrater och liknande. Vad säger du om detta?

Maja

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Det har som du skriver förekommit en hel del teorier om att för mycket vitt socker skulle kunna bidra till en svamp­överväxt i kroppen. Då framför allt i munslemhinna, underlivet och på vissa ställen på huden som drabbas. Om en odling eller den kliniska bilden talar för en förekomst av candida som ger besvär, ska candida ut­rotas.

Det är viktigt att behandla ordentligt då candida och de flesta svampsorter som drabbar oss människor är svåra att bli av med. Det skadar inte att stötta kroppens immunförsvar genom att samtidigt minska/ta bort vitt socker under en period på någon månad.

Annons
Scroll to Top