Hunden lider av sår i mungipan

Jag har en tax på 9 år som en längre tid haft sår och sårskorpor i mungipan och hela sidan av munnen. Vi har besökt...

Jag har en tax på 9 år som en längre tid haft sår och sårskorpor i mungipan och hela sidan av munnen. Vi har besökt veterinären flera gånger för hjälp med att ta bort sårskorporna. Diagnosen är fukteksem men jag har börjat tvivla.

Har i cirka fyra veckor tvättat med Triz Chlor 4 schampo men ingen bättring syns. Börjar dessutom se ut som det kommer i ena ögonvrån. Kan det vara cancer? Veterinären har inte tagit några prover. Detta är min sjätte tax och jag har aldrig haft liknande problem tidigare så hur kan jag hjälpa honom?

Orolig matte

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Det låter inte som en typisk utbredning för en tumörsjukdom. Det finns en rad immunologiska sjukdomar som ofta drabbar övergången mellan hud och slemhinnor. Läppar, ögon och trampdynornas kanter är utsatta ställen. Ibland ser man sår på andra ställen samtidigt.

Det finns även mukokutana pyodermier – bakteriella hudsjukdomar som kan ha samma utbredning.

Sök hjälp hos en hudintresserad smådjursveterinär som kan ta nödvändiga prover. Hudbiopsier, bakteriologisk odling med resistensbestämning samt ett allmänblodprov brukar räcka långt. Svaren får sedan styra behandlingen.

De immunologiska sjukdomarna behandlas med immunomodulerande mediciner, de bakteriologiska med antibiotika – tvätt som du har provat, räcker sällan.

Scroll to Top