Hur ska katterna komma överens?

Jag har två hankatter, 9 respektive 4 år, som jag haft sedan de var små. Båda katterna är kastrerade. Mitt problem är att den äldre...

Jag har två hankatter, 9 respektive 4 år, som jag haft sedan de var små. Båda katterna är kastrerade. Mitt problem är att den äldre katten inte tycker om den yngre. Han gömmer sig och vill inte leka alls. Jag tycker så mycket om dem båda två och vill att de ska vara sams. Jag har provat med Feliway, men det har inte hjälp. Vad ska jag göra? Har du något råd?

Ninni

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: När du haft katterna så pass länge och de inte lyckats börja trivas med varandra är det svårt. Bra att du provat med Feliway. Se också till att det finns flera lådor, flera bra matplatser och flera bra gömställen så de inte behöver konkurrera med varandra. Kanske de då kan acceptera varandra bättre. Katten är av naturen egentligen ett ganska ensamlevande litet rovdjur. Vår tamkatt är mjukare till sinnes och socialiserar ofta lätt både med människor och med andra katter. Men om det inte fungerar är oftast den bästa lösningen att katterna flyttar isär istället för att gå varandra på nerverna. Jämför med människor som lovat varandra evig kärlek och ändå mår bäst av att skiljas, eller med äldre ungdomar som kanske inte vill bo med sina föräldrar resten av livet. Har du någon vän eller anhörig som kan ta sig an en av dina katter så slipper de leva i ett spänt förhållande kan det vara den bästa lösningen.

Scroll to Top