• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan halvsyskonbarnen stoppa arvet?

  Enligt min avlidne sambos testamente ska jag ärva allt. Han har inga barn, men två halvsyskonbarn som han aldrig har träffat och som bouppteckningsmannen därför fått lägga ner en hel del arbete för att hitta. Dessa två vill nu enligt bouppteckningsmannen inte godkänna testamentet utan bara skriva på att de har tagit del av detta efter vad jag kan förstå. Men är detta verkligen nödvändigt? Enligt testamentet ärver ju jag min sambo och testamentet är bevittnat av två av våra vänner!

  Kostsamt

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: I de flesta fallen godkänns den avlidnes testamente som därigenom får juridisk giltighet. Men det händer att en släktarvinge nekar till att godkänna testamentet, antingen för att de menar att tillkomsten av testamentet inte har gått rätt till och därför vill klandra detta för att på så sätt få detta ogiltigförklarat eller bara för att "gå tvärs".

  I dessa fall får man se till att släktarvingen antingen erkänner skriftligen att vederbörande har tagit del av testamentsinnehållet, eller om detta inte går får en stämningsman anlitas för att verkställa en delgivning av detsamma.

  Har släktarvingen sedan, från själva delgivningsdagen räknat, inte inom sex månader låtit klandra testamentet, vinner detta laga kraft utan dennes godkännande.

  Så snart klandertiden är slut utfärdar domstolen ett så kallat klanderbevis, vilket tillsammans med den registrerade bouppteckningen samt testamentet krävs för att du ska kunna föra över din sambos tillgångar i ditt eget namn.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!