• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vem ska egentligen ärva mest efter min syster?

  Min syster har nyligen avlidit och när jag var i kontakt med den som ska sköta bouppteckningen fick jag veta att hennes avlidne mans tre syskon ska ärva hälften av det hon nu har lämnat efter sig! Kan detta verkligen vara riktigt? Min svåger dog i en bilolycka för mer än åtta år sedan och enligt hans bouppteckning fanns där bara cirka 45 000 kronor. Idag lämnar min syster efter sig mer än en halv miljon på grund av ett sparsamt leverne där hon inte har unnat sig något extra.

  Brydd

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: När det gäller barnlösa makar ärver den efterlevande enligt lag hela kvarlåtenskapen. Så även om din svågers släktarvingar, i detta fall syskonen, kallades till din svågers bouppteckning i egenskap av efterarvingar ärvde de inget vid det tillfället. De fick istället en uppskjuten arvsrätt efter sin bror och ska därför ärva sin bror först nu när din syster också har avlidit. Vanligtvis anses vid den efterlevandes död hälften vara ett arv från den först avlidne och resterande vara ett arv från den sist avlidna.

  Eftersom förmögenhetsökningen dock är orsakad av din systers sparsamhet och inte på grund av att hon förvärvsarbetat, fått en gåva eller arv är detta inget som kommer gynna dig så att du därigenom skulle tilldelas en större andel av boet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!