• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad ingår egentligen i bodelningen?

  Jag och min hustru ska skiljas och nu undrar jag om den bil och båt jag har köpt i mitt namn och betalt ska ingå i bodelningen.

  Min fru har också under vårt äktenskap genomgått skönhetsoperationer som varit dyra. Den sista som betalades var på 250 000 kronor och totalt har de kostat cirka en miljon kronor.

  Min fru har också fått pengar till att starta sitt bolag, 50 000 kronor samt även 50 000 kronor som aktieägartillskott vid tecknandet av ett nytt leasingkontrakt för en bil. Dessutom har jag de senaste 10-12 åren stått för alla utgifter och min hustru har enbart stått för kostnader för mat och hushåll.

  Tacksam för svar

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Det verkar som ni saknar enskild egendom och då innebär huvudregeln att ni efter det att ni var och en lägger samman era respektive nettoförmögenheter och fördelar dessa 50/50 mellan er.

  Det finns dock undantagsregler där detta kan ge ett annat fördelningsresultat om en 50/50-fördelning skulle ses som oskälig.

  I dessa fall får man dock väga in olika faktorer som till exempel hur olika rika man är, hur länge man har sammanlevt och vilka skulder som finns. Det faktum att din hustru ekonomiskt har bidragit mindre än vad du själv har gjort räknas dock inte hit.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!