• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag tvingas sälja min bostad?

  Min make och jag, idag pensionärer, äger tillsammans en obelånad bostadsrätt inköpt på 1970-talet och som idag är värd mer än fyra miljoner kronor. I övrigt har vi i princip enbart besparingar som täcker begravningarna för oss.

  Familjesituationen är den att vi saknar gemensamma barn men har varsitt barn sedan tidigare. Det har inneburit att vi skrivit testamente för att skydda varandra.

  Men vad gör man om något av barnen kräver att få ut sin laglott? Det kan ju betyda att den efterlevande av oss tvingas sälja sin bostad och flytta. Finns det ingen lag som säger att man inte ska kunna tvingas sälja sin bostad?

  Gudrun

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Med den prisutveckling som vi har haft på våra bostäder är det många som helt plötsligt har insett att de sitter på en förmögenhet, vilket naturligtvis kan kännas angenämt. Men för somliga, som befinner sig i liknande familjesituation som ni gör, kan detta få nog så dramatiska effekter när ens respektive avlider och dennes särkullbarn vill ha ut sitt arv.

  I ert fall har ni varit kloka nog att skriva ett testamente, vilket innebär att särkullbarnet dock enbart kan kräva ut sitt halva föräldraarv, den så kallade laglotten. Men med dagens höga priser på bostäder kan ett laglottskrav vara en katastrof om det utöver en dyrbar bostad inte också finns ett kapital eller en dödsfallsförsäkring, som kan täcka utbetalningen av särkullbarnets laglott.

  Finns inte detta och man inte heller får ett lån, kan man som efterlevande naturligtvis tvingas sälja sin bostad om det vill sig illa. Det finns alltså inget skydd mot att tvingas sälja sin bostad på det sätt du önskar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!