• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behöver katterna avmaskas?

  Jag har två 3-åriga bondkatter som mestadels vistas ute på sommaren. På vintern är de inne. De är syskon och när de var mellan ett och två år avmaskade jag dem alltid två gånger per år, men nu undrar jag om de ska maskas av trots att de ser ut att må bra och är fina i päls och hull?

  Kattmamman

   

  Veterinär Erik Lundberg svarar: De vanligaste maskarna som katter kan bära på är spolmask och bandmask. Spolmasken smittar via andra katters avföring som legat ute under några dygn i varmt väder samt från mammans mjölk till ungarna. Katter upp till tre års ålder är känsligast för smitta.

  Det är bra att du maskat av regelbundet fram till denna ålder mot spolmask. Därefter vid behov, till exempel om katten kräks upp avlånga maskar. Bandmasken smittar när de äter upp fångade möss, katten kan även få mask via loppor. Symtomen är små "risgryn" av mask i ändan på kisse. Jagande katter riskerar att nysmittas hela tiden. Det innebär att man kan behöva avmaska så ofta som var tredje månad.

  Om dina katter fångar möss ute ska du ge dem ett medel mot bandmask en eller två gånger per år. Men mot spolmask bara vid konstaterad eller misstänkt förekomst.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!