• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Relationsexperten: Äldre kan fördubbla sin styrka

  Insändaren Karl har tappat styrkan på äldre dar och undrar hur han ska kunna ta hand om sin fru med värdighet. Och visst har Hemmets Journals relationsexpert svar på tal!

  Frågan:

  Min fru och jag närmar oss båda 80 och har tur som har varandra. Vi träffades redan i småskolan och har hållit ihop sedan dess. Vi har tre barn som vi träffar då och då. Vi har inte så mycket vänner utan det är mest min fru och jag.

  Min fru fick polio som tonåring, men har klarat sig bra tills för några år sedan. Nu kan hon inte längre gå, utan är beroende av att jag hjälper henne. Min fru är liten och nätt och väger inte mycket och jag har tills nu kunnat lyfta henne när det har behövts. Men nu går det inte längre, jag orkar helt enkelt inte.

  Jag känner mig så oduglig, ja nästan impotent. Nu måste vi vänta tills hemtjänsten kommer för att hjälpa till. Jag förstår att åldern tar ut sin rätt och så vidare, men jag känner mig ändå för klen för att min fru verkligen ska kunna lita på mig. Snälla, du verkar vara en redig karl och kanske har du någon idé om hur jag ska agera för att det ska kunna kännas i alla fall litet bättre.

  Karl

  Relationsexperten Ingemar Gens svarar: 

  Jo, åldern tar ut sin rätt och det som var möjligt bara några år tidigare kan plötsligt bli stört omöjligt. De flesta män orkar inte lyfta sin fru, än mindre när de kommit upp i din ålder. Inget att skämmas för. Kroppen blir med åren stelare, ögonen skummare och orken mindre. Men faktiskt inte riktigt lika snabbt som vi kanske inbillar oss. Muskelförmågan avtar betydligt långsammare än man i allmänhet trott.

  Försök visar också att äldre som börjar träna med vikter, tre gånger i veckan, kan fördubbla sin muskelstyrka på mindre än en månad. Liknande studier visar att tillräckligt med muskler är viktigt för att kunna leva ett aktivt och positivt liv. Så en lösning för er är kanske att du faktiskt börjar träna, det finns många gym som dagtid är fulla av seniorer. Kanske till och med din fru kan följa med? Alltid finns det något även hon kan träna även om inte benen bär. Postpolio behandlas väldigt framgångsrikt med fysisk aktivitet. Pensionärspriserna på gymmen är mer än rimliga och bör inte avskräcka.

  Ni är nu nästan 80 och har klarat er bra hittills och onekligen har du lust att fortsätta med det.

  Kolla upp möjligheterna redan idag så kanske du snart kan lyfta din fru över "tröskeln" igen. Det borde vara motivation så det räcker!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!