• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur kan jag ha smittats av herpes?

  Jag har fått herpes i underlivet för första gången i mitt liv vilket inte var så trevligt. Men det värsta är att jag inte vet hur jag fått det!

  Jag är 45 år och har en ny relation sedan fem år tillbaka. Han har aldrig haft herpes och bedyrar att han inte varit med någon annan. Tyvärr har jag nu blivit lite misstänksam och har fantasier om att han är otrogen när han är ute och reser. Det börjar förgifta vår tillvaro. Kan jag ha fått det på en toalett?

  Förtvivlad!

    

  Gynekolog Kristina Billberg svarar: Nej, man får inte herpes på toaletter! Det krävs nära kontakt – hud mot hud eller slemhinna för att viruset ska kunna överföras!

  Väldigt många bär på herpesvirus utan att veta om det. Både munherpes och underlivsherpes. Kanske haft en minimal blåsa första gången som de inte precis noterat och sedan bär man på viruset hela livet. Det ligger gömt inuti nervknutor bak i ryggen. När viruset aktiveras vandrar det via nervbanorna ut till huden eller slemhinnorna och man får blåsor.

  De allra flesta har någon gång haft munherpes, upp emot 90 procent av alla människor bär på detta virus. De flesta smittas redan som barn. Väldigt många har sedan inga besvär alls under resten av livet och vet följaktligen inte om att de bär på herpesvirus. Cirka 50 procent har haft underlivsherpes.

  Det är således nästan mer regel än undantag att ens partner bär på herpesvirus. Tyvärr smittar det lite grann även mellan skoven med blåsor.

  Vad många inte vet är att munherpes kan smitta till underlivet vid oralsex.

  Så mest sannolikt har du blivit smittad av din man som själv inte vet att han bär på herpesvirus. Eftersom han inte har några utbrott är smittsamheten väldigt låg varför det inte är osannolikt att det kan komma efter fem års relation.

  Förhoppningsvis kan du nu släppa dina misstankar mot honom. Vänd er annars till en parterapeut för att reda ut det! Skulle vara väldigt sorgligt om en sådan här sak skulle förstöra en i övrigt god relation!

  Eller så bar du kanske på de här misstankarna redan innan du fick din herpes?

  I vilket fall som helst kan det vara bra att ta till hjälp om man vill fortsätt leva tillsammans!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!