• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag är orolig för äggvitan i urinen!

  Jag är en snart 80-årig prenumerant som skriver till dig. Har haft Hemmets Journal i 35 år, tidningen är en kär vän i vardagen!

  Jag tar medicin mot blodtrycket sedan många, många år. Mitt blodtryck brukar ligga på 145 till 155 genom 90. På senaste undersökningen togs det prov på urinen och fick idag svaret att jag hade äggvita. Det står på listan jag fick att det var 11,2 g/mol. Jag tar en tablett som heter Felodipin 10 mg varje morgon och en Furix Retard 30 mg. Undrar om det är något farligt eftersom värdet på urinen var märkt med rött på utskriften jag begärde.

  B.L

   

  Doktor Lennart Skoog svarar: Äggvita i urinen betyder att ditt blodtryck troligen är för högt. Då belastas njurarna och man får onormalt mycket äggvita i urinen. Det bästa är om du får justerat dina blodtrycksmediciner så att ditt blodtryck ligger på högst 130 i övre tryck och 80 i under tryck. Då borde äggvitan i urinen kraftigt minska eller helst helt försvinna, det vill säga ligga under 3 g/mol. Det finns blodtrycksmedicin som tillhör läkemedelsgruppen ARB som är särskilt bra att lägga till din nuvarande behandling och som gör att belastningen på njurarna minskar. Beställ tid på din vårdcentral och ta gärna med detta svar som hjälp vid diskussionen med din läkare.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!