• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min mensblödning verkar aldrig ta slut!

  Min senaste menstruationsblödning har nu pågått i över åtta veckor. Så min undran är om detta är normalt när man som jag närmar sig klimakteriet? Jag är 53 år och hade precis varit och tagit cellprov som var helt normalt alldeles innan denna långa blödning.

  Jag äter Levaxin och den dosen har höjts succesivt det senaste halvåret till 125 mg fem dagar per vecka och 100 mg två dagar per vecka. Är det boven till min långa menstruation eller är det de 50 mg Sertralin som jag också började med för ett halvår sedan? Jag tar även Mirtazapin 30 mg.

  Jag vill helst inte äta mer mediciner, men vad finns det för alternativ som kan få ordning på denna blödning? Är det något att oroa sig för? För 16 år sedan opererade jag bort ett myom i livmodern – kan det ha kommit nya som ställer till besvär?

  A.K

    

  Gynekolog Kristina Billberg svarar: Det finns flera möjliga förklaringar till din långa blödning. Det är vanligt med hormonsvängningar under de sista åren innan man kommer in i klimakteriet och då får man ofta mycket oregelbundna och ibland väldigt långdragna blödningar.

  Din ämnesomsättning har inte heller varit helt i balans utan du har ju behövt justera ditt Levaxin flera gånger senaste tiden, detta kan också bidra till blödningsrubbningar. Däremot påverkar inte vare sig Sertralin eller Mirtazapin dina blödningar.

  Myom, det vill säga muskelknutor i livmodern, bidrar till rikliga blödningar när man har mens men inte till långdragna blödningar. Det låter inte som du behöver oroa dig, men som alltid när man har ett nytillkommet symptom bör man vända sig till en gynekolog för en grundlig undersökning.

  Ser allt bra ut vid den gynekologiska kontrollen kan du ju sedan få råd om olika behandlingsmöjligheter om dina blödningar fortsätter vara så här långdragna.

  Oftast föreslår man då i första hand behandling med gulkroppshormon som tunnar ut livmoderslemhinnan. Man kan antingen använda det som upprepade kurer med tabletter eller sätta in en hormonspiral. Räcker inte detta finns det kirurgiska metoder där man på olika sätt skrapar, värmer eller bränner bort slemhinnan i livmodern. Skulle du ha muskelknutor finns det idag tabletter som kan göra att knutorna krymper.

  I slutändan, om inget annat hjälper, kan man så klart operera bort livmodern men med tanke på att du är 53 år gammal och sannolikt mycket snart kommer in i klimakteriet försöker man på alla sätt reglera dina blödningar utan att behöva ta till detta.

  Kristina Billberg

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!